Startsida / Inlägg

Ansökan inskickad: Snart är e-sporten en del av Riksidrottsförbundet

av Effie Karabuda
idrottsfo%cc%88rbundet
Foto (i bakgrunden): Sverok/Malin Huusmann

Nu kan e-sporten få ett fullt erkännande. Svenska e-sportförbundet har skickat in sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet och inväntar ett godkännande i maj. 

Ända sedan 90-talet har man tävlat professionellt i datorspel, men på senare år har e-sporten vuxit så det knakar. I november startades Svenska e-sportförbundet och har nu 35 föreningar med över 2000 medlemmar. Målet var tydligt redan från början: att gå med i Riksidrottsförbundet.

I ett pressmeddelande från Sverok meddelar man att en medlemsansökan till förbundet är inskickad och klar. Syftet med medlemskapet är att ge e-sporten ett riktigt erkännande som idrott, skapa ett mer organiserat system för tävlingar och arbeta med internationell representation samt utbildnings- och hälsofrågor.

”Counter Strike”-legendaren Emil ”HeatoN” Christensen, som gång på gång går i bräschen för sportens rättfärdigande, är helt med på tåget. ”Jag ser fram mot 2017 som e-sportens år! Vi har kämpat länge för att nå denna punkt och nu är vi här där e-sporten är enorm och en viktig spelare i samhället. Att medlemmarna i Riksidrottsförbundet godkänner oss i maj blir kronan på verket”, säger han till Sverok.

Under årsmötet i maj kommer medlemsorganisationerna i RF bestämma om e-sporten får träda in eller inte. Med största sannolikhet kommer aktiviteten att räknas som precisionsidrott, som till exempel skytte.

Alexander Hallberg, ordförande för Svenska e-sportförbundet, är också säker på att det här är ett steg i rätt riktning. ”När RF godkänner oss i maj kommer det direkt ge oss ett erkännande. På lång sikt kommer det ge en möjlighet att arbeta med det som blivit åsidosatt länge, som att på riktigt få igång organiserad fysisk aktivitet kopplad till e-sporten. Det skulle vara en viktig insats för folkhälsan.”, förklarar han.

Så kul! Som e-sportfantast gläds jag något enormt över det här beskedet, även om det kanske inte är en kamp som jag ligger sömnlös över om nätterna. Men ärligt talat är jag nog mest glad för stackars ”HeatoNs” skull. Tänk vad påfrestande det är att vara det enda ansiktet utåt för svensk e-sport, ständigt behöva försvara sig och debattera hit och dit i gammelmedia. Håll ut! Jag kan se ljuset, Emil!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB