Startsida / Inlägg

SUPERGUIDE: Spelen du inte vill missa 2017

av Effie Karabuda
spel2017

Spelåret 2016 bjöd på många godbitar, men det ser ut som att 2017 kan bli ännu mäktigare. Här är alla spelsläpp som du kan se fram emot i år.

Tips! Bokmärk gärna den här artikeln, eftersom att den uppdateras löpande när nya releasedatum har utannonserats. 

mark

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 

Releasedatum:  Våren/sommaren 2017

Plattform: Nintendo Switch, Wii U

Utvecklare: Nintendo

 

 

Den 19:e delen i ”Zelda”-serien närmar sig i ilfart och får alla gamers att skrika lika gällt som ett par ”The Fooo”-fans. Hjälten Link vaknar upp efter en 100 år lång sömn av att en mystisk röst uppmanar honom till att bekämpa demonen Calamity Ganon. Hyrule är tolv gånger större än världen i ”Twilight Princess” och Link kan klättra och gå nästintill överallt. Mycket fokus läggs på uppgradering av verktyg, vapen och annan utrustning – samtidigt som spelaren får väldigt fria tyglar.

markMass Effect: Andromeda

Releasedatum:  Mars 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: Bioware

 

 

Som vi har väntat på att denna episka rymdsaga skulle få en fortsättning! 600 år senare är Commander Shepards tid förbi och du leds in på en helt annan väg som barn till soldaten Alec Ryder. Din uppgift blir att hitta nya planeter där mänskligheten kan bosätta sig. Precis som i tidigare rollspel får du välja kön, utseende, dialogval, vem du ska inleda romans med och stå för alla konsekvenser av dina beslut. Det kan bli en känslostorm utan dess like.

markNi No Kuni II

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4

Utvecklare: LEVEL-5

 

 

 

Rollspel är som allra pampigast när du spelar det japanska tecknade mästerverket ”Ni No Kuni”. Det är en extremt långdragen upplevelse, men den är verkligen värd varenda timme. Den andra delen osar fortfarande av samma oemotståndliga Studio Ghibli-anda, även om nya grafiker har tagit över. Du kastas in i en värld där några vänner gör allt för att återta ljuset i ett mörkt land bland galna vetenskapsmän och bevingade bestar.

markCrash Bandicoot N. Sane Trilogy

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4

Utvecklare: Vicarious Visions

 

De tre första ”Crash Bandicoot”-spelen släpps på nytt i en maffig remaster-version, där vi får haka på den ihärdiga punggrävlingen när han skuttar över hinder, fångar frukter och tar sönder trälådor i exotiska miljöer. Genom att använda olika mer eller mindre avancerade rörelser och hopp går det ta ner de flesta fiender. Nya sparpunkter och pausmenyer introduceras samt stöd för 4k-upplösning.

mark

Red Dead Redemption 2

Releasedatum: Hösten 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One

Utvecklare: Rockstar Studios

Vilda västern galopperar in och sprätter sand på allt och alla. Efter 6 års olidlig väntan får vi veta fortsättningen på det kulsprutande cowboy-äventyret och förhoppningsvis hälsa på några bekanta ansikten. Förra spelet hade många magiska ögonblick (till exempel något så enkelt som att rida i öknen till tonerna av José González) och allt tyder än så länge på att nästa del rör sig i samma glittriga solnedgångsterritorium.

markNight in the Woods

Releasedatum: Februari 2017

Plattform: Playstation 4, PC, Mac, Linux

Utvecklare: Infinite Fall

 

Katten Mae återvänder till sin hemstad som är bebodd av människoaktiga djur, och inser att platsen har totalt förändrats på grund av att kolgruvorna har stängts. Hon upptäcker snart att hon har övernaturliga krafter och tar sig ut i skogen för att undersöka en mörk hemlighet. ”Night in the Woods” är storydrivet och utforskar ämnen som psykisk ohälsa, depression och hur arbetar- och medelklassen kan stagnera i ett icke-fungerande samhälle.

mark

Horizon: Zero Dawn

Releasedatum: 28 februari

Plattform: Playstation 4

Utvecklare: Guerilla Games

 

 

Kombinationen stenålder och futurism känns kanske inte helt naturlig, men den bäddar helt klart för intressanta konflikter. Den rödhåriga jägarinnan Aloy tar ner dinosaurieliknande robotar med sina pilar i ett vackert men dödligt postapokalyptiskt landskap. Förutom klassiska rollspelselement där du kan levla upp dina färdigheter, finns det ett brett utbud av fightingtekniker – gillra fällor, få saker att explodera eller hacka fiendernas programmering.

markSouth Park: The Fractured but Whole

Releasedatum: Första kvartalet av 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare:Ubisoft

 

 

Det är svårt att inte se fram emot (med skräckblandad förtjusning) den avgrundsmörka humorn och klockrent svidande samhällskritiken som bara ”South Park” kan få till. Uppföljaren till ”Stick of Truth”, med ett minst sagt smickrande namn, handlar om Colorado-gänget som förvandlas till rollspelshjältar. Men gruppen splittras på grund av Cartmans planer på att göra en filmserie av figurerna. Spelaren kan för första gången välja kön på sin karaktär The New Kid.

mark

Days Gone

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4

Utvecklare: SCE Bend Studio

 

Zombiehetsen är inte över än. I ”Days Gone” har det aldrig varit läskigare att bli attackerad av hundratals levande döda som kommer springandes mot dig i gigantiska horder. Prisjägaren Deacon St. John lever farligt mitt i ödemarken efter att en global epidemi har nått sin peak. Miljön är ”open world”, det vill säga obegripligt stor, och uppmanar till både en smygande och offensiv spelarstil.

markYooka-Laylee

Releasedatum: 11 april

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, Linux

Utvecklare: Playtonic Games

 

3D-plattformspelet är en spirituell uppföljare till Nintendo 64-klassikern ”Banjo-Kazooie” och finansierades rekordsnabbt på Kickstarter. Du styr den gröna ödlan Yooka och fladdermusen Laylee och använder deras speciella förmågor (läs; superlång tunga) för att ta dig framåt. Målet är att samla så många guldiga föremål som möjligt för att låsa upp nya banor. Estetiken, ljuddesignen och de animerade filurerna påminner om den där renodlade glädjen som finns i Pixar- och Disneyfilmer.

mark

For Honor

Releasedatum: 14 februari

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: Ubisoft Montreal

 

I det här ”hack and slash”-spelet iklär du dig rollen som en medeltida riddare, samuraj eller viking som alla representerar tre olika fraktioner. Inom dessa grupperingar finns det olika klasser, till exempel lönnmördare som är bra i aggressiva dueller. Hoppa in i olika slagfält och döda så många som möjligt, samtidigt som du tänker taktiskt och utnyttjar alla dina vapens olika finesser. Det finns både singleplayer- och multiplayerläge.

mark

Little Nightmares

Releasedatum: Våren 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: Tarsier Studios

Den Malmö-baserade studion har knåpat ihop ett dystert och nyckfullt plattformsspel med pusselinslag. Karaktären Maw flyr från en underlig farkost där depraverade själar går runt och härjar i jakt på nästa byte. Du får möta dina mardrömmar från barndomen och vandra runt i ett dockhus som beskrivs som både ett fängelse och en lekplats.

markUncharted 4: The Lost Legacy

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4

Utvecklare: Naughty Dog

 

 

Den älskade fan-favoriten, mästertjuven och smicker-proffset Chloe Frazer gör en comeback i en expansion till den otroligt hyllade actionäventyrserien ”Uncharted”. Tillsammans med sin skoningslösa partner Nadine Ross armbågar hon sig fram i en mansdominerad och militärisk värld med pistolen i högsta hugg. Berättelsen är helt fristående från Nathan Drakes tidigare historia, och släpps både i butik samt för digital nedladdning.

markGod of War 

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: SCE Santa Monica Studios

 

Den efterlängtade uppföljaren till ”God of War III” gör snart sitt intåg i spelvärlden – med brölande troll och legendariska varelser. Biffen Kratos har redan bockat av de olympiska gudarna på sin ”att döda”-lista och därför blir nästa steg att ta sig an ett gäng nordiska väsen. Använd din magiska yxa och smidiga pilbåge för att bekämpa odjur större än alla världens höghus, samtidigt som du får uppleva en emotionell resa med en far och hans son.

mark

Vampyr

Releasedatum: 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: Dontnod Entertainment

Actionrollspel av skaparna till den kritikerrosade tonårssagan ”Life is Strange”. De franska utvecklarna rör sig nu vidare till en mörk London-historia under den spanska sjukan 1918. Du spelar vampyrdoktorn Jonathan Reid som lider av en enorm blodstörst, och måste därför på ett diskret sätt studera stadens invånare för att sedan döda dem eller suga ut deras blod. Du kan klara hela spelet utan att ta ett enda liv.

mark

Friday the 13th: The Game

Releasedatum: Första kvartalet av 2017

Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC

Utvecklare: Illfonic

 

Åtta spelare kastas in i det här skräckinjagande multiplayerspelet där det gäller att överleva till varje pris. En spelar som mördaren Jason Vorhees från den klassiska 80-talsrullen ”Friday the 13th” och ska döda sina offer med hjälp av förstärkta sinnen och teleportering. De sju andra ska hålla sig vid liv tills tiden har runnit ut, eller hitta ett sätt att fly från den snart blodindränkta mordplatsen. Bered dig på hög puls och paranoia.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB