Startsida / Inlägg

Coppola gör spel av kultfilmen ”Apocalypse Now”

av Effie Karabuda
apocalypsenowspel

Nu uppfyller Francis Ford Coppola sin dröm och tar krigsfilmen ”Apocalypse Now” in i gamingvärlden. Stjärnregissören har stora planer för det kommande spelet. 

För 40 år sedan när ”Apocalypse Now” och dess episka skildring av Vietnamkriget hade premiär – blev hela världen tagen av kapten Benjamin L. Willard. Francis Ford Coppola är regissören och hjärnan bakom succéklassikern som nu tar steget från filmduken till gaminghörnan.

Coppola har under flera år kämpat för att få igenom sin spelvision, men berättar att stora utgivare har vägrat att lyssna på honom. I stället för att omfamna konceptet om ett överlevnadsäventyr med skräck- och rollspelsinslag, har de som sitter på pengarna hellre velat göra en typisk actionskjutare. Därför tar regissören saken i egna händer och startar en Kickstarter-kampanj – där vem som helst kan stötta arbetet genom att donera pengar.

apnow1

”För fyrtio år sedan, gjorde jag en personlig konstfilm som förhoppningsvis skulle påverka flera generationer och tittare framöver. […] Jag har sett tv-spel växa till sig och bli en meningsfull berättarteknik, och jag är ivrig över att få upptäcka möjligheterna för ’Apocalypse Now’ på en ny plattform för en ny generation.”, säger Coppola.

Det verkar som att den klyschiga Hollywood-auran, även i det nya formatet, kommer att lysa med sin frånvaro. Tanken är att spelaren snarare får tampas med psykologiska utmaningar och sätta sin egen rädsla på prov. I rollen som Willard får man i uppdrag att lönnmörda överste Kurtz, precis som i filmen. Men dramat kantas av motstånd och går hela tiden ut på att inte dö och ta rätt beslut vid rätt tillfälle.

apnow2

Utvecklarna bakom det vågade projektet har flera framgångar på sina CV:n – bland annat ”Wasteland 2”, ”Gears of War” och ”Fallout: New Vegas”. Det behövs 900 000 dollar innan 24 februari för att spelet ska bli av – i skrivande stund har det samlats ihop nästan 50 000 dollar. Om allt går som det ska beräknas ”Apocalypse Now” vara färdigt i oktober 2020, men släpps i en tidig version 2019 i samband med 40-årsjubileet.

I en förinspelad videohälsning till fansen ser Coppola fram emot att dela med sig av sitt verk till världen: ”Till min redaktör Walter Murch sa jag att ju mer du jobbar med den här filmen, desto knäppare kommer du att bli. Om du får uppleva det här spelet kommer kanske samma sak att hända dig.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB