Startsida / Inlägg

Disney bryter med Pewdiepie efter rasistskämt

av Effie Karabuda
pewdiepiedisney

Disney river sitt miljonkontrakt med svenska Youtubestjärnan Pewdiepie. Företaget anser att Felix Kjellbergs videor med antisemitiska budskap är ”olämpliga”. 

Pewdiepie har länge varit känd för att tänja på de politiskt korrekta gränserna och provocera sina tittare. Men nu tycker Disney-ägda youtubenätverket Maker Studios att gamern har gått för långt och klipper därför banden med honom, rapporterar Wall Street Journal.

I januari började Felix Kjellberg testa nätjänsten Fiverr – där man kan betala någon 5 dollar för att göra i princip vad som helst. Då bad han två indiska män att hålla upp en skylt där det stod ”Död åt alla judar” och sedan skratta och dansa med den. De två männen i klippet har sedan bett om ursäkt och menade att de inte förstod vad som stod på skylten.

– Även om Felix har skapat ett följe genom att vara provokativ och fräck så gick han helt klart för långt i det här fallet och videorna som det resulterat i är olämpliga, säger en talesperson för Maker Studios till WSJ.

Disney och Maker Studios har storsatsat på Pewdiepie och startade ett helt eget nätverk åt stjärnan. Tanken var att andra Youtube-kanaler skulle ansluta så småningom och locka till sig miljoner följare. Men nu är samarbetet avslutat.

Den 27-åriga svensken har inte kommenterat händelsen, men förklarade bara för några dagar sedan att han ville underhålla och visa ”hur knäpp den moderna världen är” genom onlinetjänsten.

– Jag tycker det är viktigt att säga det här och jag vill förtydliga en sak: jag stödjer inte på någon form av hatiska åsikter, skriver han.

Enligt Wall Street Journal har Kjellberg publicerat antisemitiskt material nio gånger sedan augusti 2016. Tre stycken av dessa videor togs ned. En av dem visade en man klädd som Jesus som sa ”Hitler gjorde ingenting fel.”

Effies kommentar:

Jag köper inte längre att Pewdiepie bara försöker vara rolig och skämta. I så fall har han sinnessjukt dålig humor. Kjellberg försöker sig på en slags ”South Park”-satir (som kan vara riktigt rolig) men faller platt – eftersom han inte har tillräckligt med komisk talang. När nynazistiska sajter som Daily Stormer har ändrat sitt namn till ”The World’s #1st Pewdiepie fansite” den senaste månaden är det på allvar. Det är världsfrånvänt, själviskt och framför allt korkat att han inte känner något som helst ansvar inför sina tittare, som till stor del består av minderåriga. Dessutom verkar han inte ens ha respekt för sig själv eller sina egna verkliga åsikter. Han ska inte ens behöva förklara att han faktiskt tycker om judar och är emot hat. Bara det är ett stort misslyckande i sig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB