Startsida / Inlägg

Nintendo uppfyllde döende mans högsta önskan: att få prova nya ”Zelda”-spelet

av Effie Karabuda
gabenintendo
Foto: Nintendo/Waypoint

Gabe, 26 år, dog av ett medfött hjärtfel. Men innan han avled blev hans dröm till verklighet – Nintendo lät honom prova ”Zelda: Breath of the Wild” före alla andra. 

För de flesta är spel ett roligt tidsfördriv eller en tillfällig eskapism, men för andra kan det ge livsgnistan tillbaka. Så var det i fallet med kroniskt sjuka Gabe Marcelo. Till VICEs gamingsajt Waypoint berättar familjen om 26-åringens kamp mot ett medfött hjärtfel som gjorde att han hade en enda kammare och en del i mitten av hjärtat som saknades. Vanligtvis har människor 100 % syre i blodet, men under gymnasietiden hade Gabe 92 % som sedan kraftigt rasade under åren. I slutskedet av hans liv blev han andfådd bara av att sitta ner.

På grund av sina fysiska begränsningar kunde inte Gabe röra sig fritt utomhus. Därför tog han sin tillflykt till spelens värld.

”Gaming blev viktigt eftersom det gav så mycket lycka, nöje och skönhet. Det fanns karaktärer han älskade och utmaningar som hans väldigt smarta hjärna behövde. Det var en distraktion från det fysiska obehaget och smärtan.”, säger hans mamma till Waypoint.

De spelen som han vurmade mest för var ”Zelda”-äventyren. Ända sedan ”Link’s Awakening” hade 26-åringen varit som hypnotiserad av den animerade världen. Oberoende av sitt dåliga skick, ville han besöka den amerikanska spelfestivalen PAX Prime förra året – i hopp om att få prova kommande ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild”. Men Nintendo visade aldrig upp demon på eventet.

zeldabreath_
Foto: Nintendo

Mamman började därför ringa och skicka brev till företaget. Hon säger att bara tanken på att vara tillräckligt stark och fortsätta brottas mot sjukdomen för att kunna spela ”Breath of the Wild”, höll hennes son vid liv. Utan något svar från Nintendo bestämde sig Gabe för att ta saken i egna händer. Han la upp ett inlägg på Reddit och förklarade sin situation.

Berättelsen spred sig som en löpeld på internet och Nintendos sociala medier-ansvariga bjöd in familjen Marcelo till sitt kontor i Seattle. Där fick Gabe prova på en tidig version av titeln samtidigt som studions anställda samlades runtomkring honom och hejade på.

”Jag kunde höra på hans röst att han var uppfylld av ren glädje, något som hade varit svårare att uppnå när hans tillstånd blivit sämre.”, säger storebrodern Jaime.

Två dagar efter att de japanska utvecklarna släppt detaljerna kring sin nya konsol, releasedatumet för det efterlängtade ”Zelda”-spelet och en ny trailer – avled Gabe Marcelo. Natten innan den 14 januari hade han kallat in sin mamma till sitt rum och bett henne att kolla på trailern. Han hade sagt till henne att ”jag ska klara det” och syftat på att han ville överleva tills lanseringen.

Trots en djup sorg, kan familjen ändå se ljuset i mörkret. Det finns ett speciellt ögonblick som brodern ser fram emot att snart få uppleva.

”Någon nämnde att när jag spelar ’Breath of the Wild’, kommer jag inte att vara ensam. Gabe kommer att vara min Navi och hela tiden leda mig genom spelet. Jag älskar verkligen den tanken.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB