Startsida / Inlägg

Ny studie: Ungdomar dricker mindre – tack vare datorspel

av Effie Karabuda
alkoholspel
Foto: Hampus Andersson och TT Bild

Fler ungdomar väljer att avstå från alkohol, enligt en ny studie från IQ. Gaming visar sig vara en av de största anledningarna till den nedåtgående trenden.

Alkoholkonsumtionen bland unga har sjunkit något enormt, rapporterar Svenska Dagbladet (25/2) och hänvisar till IQ:s nya statistik. Det fristående dotterbolaget till Systembolaget har gjort en undersökning på 2200 ungdomar i åldrarna 16-24 år om deras attityd gentemot alkohol. Och en hel del pekar på att gaming spelar en stor roll i totalvändningen av supartrenden.

VD:n för IQ, Juan-Pablo Roa, förklarar att förändringen främst beror på tre saker – medvetenheten kring hälsa, förebyggande kampanjer riktade mot föräldrar och tonåringar, samt att sociala medier och datorspel gör att unga kan umgås utan att känna behovet av att dricka.

För ungefär 40 år sedan hade inte dåtidens tonåringar tillgång till spel på samma sätt som idag – vilket kan vara ett skäl till det stora skiftet. På 70-talet var nämligen 90 procent av niondeklassarna alkholkonsumenter, jämfört med 2016 då 40 procent av alla i årskurs 9 svarade att de någon gång druckit alkohol under det senaste året. Den här siffran är den lägsta sedan 1971, enligt CAN:s rapport Skolevers drogvanor 2016.

Även Håkan Leifman, direktör för CAN, tror att tv-spel har en tydlig påverkan. Han menar att unga allt oftare ägnar sig åt datorspel eller andra typer av digitala spel som kräver att man är fokuserad och har ett skärpt sinne.

Kategorier Nyhet | Kommentera här!

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB