Startsida / Inlägg

Patienter spelar ”Tetris” på akuten – motverkar posttraumatisk stress

av Effie Karabuda
akuten_tetris
Foto: Pontus Lundahl, TT/Neave Interactive

En allvarlig olycka kan orsaka posttraumatisk stress och ge påträngande minnen. Men ny forskning visar att spelet ”Tetris” lindrar symptomen redan på akuten. 

”Tetris” kan vara räddningen för personer som har drabbats av svåra olyckor – visar ny forskning från Karolinska Institutet och Oxfords universitet. SVT.se skriver att det klassiska pusselspelet i många fall hindrar att obehagliga minnesbilder, som är ett symptom på posttraumatisk stress, får fäste.

– Tetris är perfekt när det handlar om att försöka få folk att tänka på annat. Det kommer klossar i olika färger och former som man måste rotera och få att passa in med varandra. Det kräver mycket av ens visuella uppmärksamhet och kan hindra att starka bilder från en olycka blir minnen hos oss, säger Emily Holmes, professor i psykologi vid Karolinska institutet och en av studiens forskare, till SVT.se.

Undersökningen gjordes på 71 personer som varit med om motorolyckor i Oxford, England. Hälften av dem fick i uppdrag att försöka minnas det som inträffade och började strax därefter spela ”Tetris”. Patienterna fick spela i ungefär 15-20 minuter – bara 6 timmar efter olycksfallet. Sedan skrev alla ner hur många flashbacks de upplevde om dagen. De som hade spelat ”Tetris” upplevde att färre minnen kom tillbaka.

Den här metoden har utvecklats under 10 år i olika försöksexperiment, men det är först nu spelet tycks fungera i praktiken för patienter, förklarar Holmes. Allt hänger egentligen på att försöka hindra minneslagringen så fort som möjligt, så att de obehagliga bilderna inte dyker upp i huvudet flera månader eller år senare. Nästa steg för Holmes och hennes kollegor är att göra tester i större skala och på lång sikt.

– Det här är ett bra ett exempel på hur vi utnyttjar den kunskapen vi har om minneslagring i hjärnan i kliniska sammanhang. En stor vinst är också att patienter kan spela spelet under alla tidsluckor som kan uppstå på en akutmottagning, säger hon.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB