Startsida / Inlägg

Svenska e-sportstjärnan Juliano: ”Vi kan höja ribban för tjejscenen”

av Effie Karabuda
juliano
Foto: Edelman

Hon kallas för världens bästa kvinnliga ”CS:GO”-spelare. Ändå behöver Julia ”Juliano” Kiran ständigt bevisa sig.

Obesegrade under ett års tid. Julia står med sina lagkamrater och håller upp den silvriga Intel Extreme Masters-pokalen framför kamerablixtarna. Ännu en vinst på CV:et. Men det betyder inte att Team Secret tar framgången för givet.

Det började i Karlshamn. Alla kände alla. 23-åriga Julia Kiran beskriver uppväxten i en småstad som ”blandad”. Vägen till e-sporten var varken plogad eller sandad. Men hon armbågade sig fram ändå. Som liten tyckte tjejkompisarna att det var ”jättelöjligt” med datorspel och Julia sökte sig därför till pappa, bröderna och killkompisarna som delade hennes entusiasm för onlineskjutaren ”Counter-Strike”.

– Som ung vill man ju passa in och då var det lätt hänt att tjejerna hade typiska tjejkvällar och killarna satt och spelade. Det fanns väldigt få undantag och det är något jag försöker ändra på. Jag vill vara en förebild och introducera kvinnor till spel, utan att de ska behöva upptäcka det genom kanske en pojkvän eller bror.

”Ibland är det svårt att fatta allt som händer”

Något som ursprungligen var en fritidssyssla tog fart och blev ett riktigt jobb. En vän tipsade om ett kvinnligt lag i ”CS:GO” och Julia nappade direkt. Efter att ha känt till ”typ bara en tjej” som också spelade var hon fullständigt lyrisk över att få träffa nya likasinnade. Hon menar att det var något speciellt att tävla med samma kön. Det skapade en samhörighetskänsla som hon länge hade längtat efter.

Efter flera år av träning tog hon intresset till en professionell nivå redan 2012. Först anslöt hon sig till laget Oplus för att sedan gå vidare till Druidz. Ungefär två år in i karriären blev hon team leader i Bad Monkey Gaming och gjorde sig ett namn inom e-sportvärlden. Nättidningarna började få upp ögonen för den svenska stjärnan och rapporterade om hennes ”ace” mot laget Titan – där hon på helt egen hand lyckades ta ner alla fem motståndare i nästan ett enda svep. Idag har hon fortfarande ett stadigt grepp om ledarrollen och äger en uppsjö av pokaler, fast under Team Secrets flagga. Det är inte sällan hon blir kallad för den absolut bästa kvinnliga ”CS:GO”-spelaren. 

– Ibland är det svårt att fatta allt som händer. Jag tänker inte på det varje dag, men plötsligt slår det mig att ”shit va coolt, jag har lyckats lite med mitt mål”.

Juliano for OMEN by HP
Foto: Edelman

Men succén har inte alltid varit självklar. Under 2014 tävlade ”Juliano” i turneringen Fragbite Masters mot ett manligt team, även om hon kanske inte var helt redo för utmaningen.

– Vi hade målet och drömmarna då, utan att ha jobbat tillräckligt. BMG var mer av ett skojlag som var långt ifrån fullt utvecklat. När jag tänker tillbaka på den matchen förstår jag att vi är på en mycket högre nivå idag. Dessutom har jag lärt mig ännu mer som ledare.

Det lär ta ett tag innan Julia vill ge sig ut på de mansdominerade fälten igen. Tills dess vill hon ha samlat på sig ännu mer erfarenhet.

– När vi känner oss redo i våra träningar så ska vi försöka ta oss an killar också. Men vi vill inte göra det halvdant som vi gjorde då och inte lyckas alls.

”Vi måste få in fler tjejer för att kunna utöka plattformen”

Än så länge tävlar Team Secret bara mot kvinnor. Precis som i många andra sporter har damerna det svårt att få uppmärksamhet i media och nå samma status som herrarna. Julia menar att det dels beror på att tjejerna inte började med ”CS:GO” lika tidigt som männen och har färre professionella spelare att välja mellan. Utbudet är skralt, och de som är duktiga kniper direkt platserna i de mest lyckade lagen.

– Vi måste bevisa oss först så att alla ska kunna fatta att det finns något att hämta på vår e-sportscen. Sen måste vi få in fler tjejer i spel för att utöka plattformen rent allmänt. Just nu är det kanske bara två eller tre lag som kan försörja sig på det här.

Julia Kiran är en av få som kan leva på e-sporten. Själv tror hon att hennes starka ledaregenskap är en av anledningarna till de fantastiska resultaten. Som lagets överhuvud har hon bra översikt, en känsla för rotationssystemet och kan spelet utan och innan. Hon kallar sig själv för bestämd, men också flexibel. Om någon spelare begår ett misstag skulle hon aldrig få för sig att bli arg. Däremot är ”Juliano” noga med att varenda en i laget ska ha lärt sig något nytt efter varje träningstillfälle.

03 Original
Foto: Edelman

Under ett år har Team Secret inte förlorat en enda turnering. För tredje året i rad har de även lyckats kamma hem vinsten i Intel Extreme Masters, som hölls i Katowice i början av mars. Det är en ren och skär sanning att kalla laget för världens bästa.

– Det är väldigt viktigt för oss att kunna försvara den titeln och få en stämpel på att vi är bäst. Vi har kämpat så extremt hårt. Jag hoppas på att vi kan höja ribban för alla andra lag och tjejscenen i stort.

”Då vill jag bara lägga mig ner och skita i allt”

Man skulle kunna tro att det räcker med tre VM-guld i bagaget för att bevisa sig. Men gamern från Blekinge är ständigt redo för kritik. Acceptansen för kvinnor har blivit större i communityt i och med en växande fanbase, men i internets olika forumtrådar lurar det fortfarande lika många troll som för tio år sedan. 

– Jag har skinn på näsan och blivit härdad med tiden. Visst kan det vara jobbigt emellanåt och då vill jag bara lägga mig ner och skita i allt. Men jag har lärt mig att hantera att folk är skeptiska.

Någon som aldrig verkar ha tvivlat på Julias kapacitet är hennes mamma. Hon har följt sin dotters yrkesresa under fyra år och kollat på varenda match. De äkta vännerna från Karlshamn har också alltid stöttat – vid sidan av människor som kanske inte insåg storheten förrän e-sportandet visade sig vara rätt så lukrativt.

Oavsett bemötande från omgivningen har Julia, som hon själv förklarar det, alltid haft ett starkt psyke och kämpat på. När jag frågar henne vem hon inspireras av blir hon först tyst i några sekunder.

– Jag växte upp utan några riktiga idoler och det slutade med att jag hade mig själv som min främsta förebild. Det gjorde att jag alltid ville bli bättre.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB