Startsida / Inlägg

Det här ”Super Mario 64”-myntet tog 18 år att fånga

av Effie Karabuda
supermariomynt

Ett särskilt mynt i retroklassikern ”Super Mario 64” gick inte att nå – trots flera försök under 18 års tid. Tills den här personen lyckades med det omöjliga… 

Att slå rekord i ”Super Mario 64” är något som många gamers har försökt sig på. Bara nu i helgen var en kille på väg att klara av nostalgiäventyret på blott 1 timme och 39 minuter – fast han förlorade titeln som snabbast i världen med 1 minut, på grund av att folk i Twitch-chatten saboterade.

Men det finns ett annat toppresultat som faktiskt gick vägen och är ännu mer förbluffande. För tre år sedan lyckades en YouTuber fånga ett extremt svårplacerat mynt i Nintendo 64-upplevelsen som ingen annan hade kommit åt på 18 år. Myntet är placerat på banan Tiny-Huge Island och ligger under marken vid en sluttning – precis bredvid en maskin som kastar ut metallklot. Communityt kallade pengen för ”the impossible coin”.

I forumtrådarna var frustrationen stor. Tiotals olika strategier diskuterades men ingen av dem verkade fungera i praktiken.

”Myntet måste ha förbisetts av programmerarna och det var nog inte meningen att det skulle finnas i spelet”, skrev en användare på hemsidan SM64.com som rapporterade kring fenomenet.

Men så lyckades pannenkoek2012 knäcka koden. I en YouTube-video ser det nästan barnsligt enkelt ut när han haffar det mytomspunna myntet.

”När man kommer ut från vattnet vid sidan, finns det en enda bildruta där Mario kan hoppa. Jag utnyttjar den genom att hoppa och sparka för att förflytta mig själv till myntet och fånga det.”, förklarar han i sitt klipp.

Han kunde dock inte ha klarat det utan tool-assist – alltså när man använder emulatorer för att optimera spelet, kunna sakta ner det eller pricka vissa bildrutor. Det anses däremot inte vara fusk. Att utföra det i realtid hade varit väldigt svårt och krävt mycket övning.

Det finaste av allt är ändå att ”Super Mario 64” var det första spelet som pannenkoek2012 provade som barn. Vilken otrolig prestation! Men det här betyder inte att alla gåtor i gamingvärlden är lösta. Vi väntar ju fortfarande på att någon ska döda ”the mystery Goomba”…

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB