Startsida / Inlägg

Nintendo slutar sälja Mini NES – även i Europa

av Effie Karabuda
mininesstop

Mini NES har fått sin dödsdom. Produktionen av konsolen upphörde redan för en vecka sedan i USA, och nu går Europa samma dystra öde till mötes.

Det blev ett kort om än hektiskt liv för Nintendo Classic Mini. Hajpen var knappt greppbar när den pyttelilla versionen av retrokonsolen lanserades världen över – med 30 stycken ikoniska speltitlar i en enda apparat. Slutsåld överallt och skyhöga priser på auktionssajter. Den blev en nästintill oåtkomlig dyrgrip för de flesta gamers.

För en vecka sedan bestämde sig Nintendo för att sluta tillverka miniatyrmaskinen i USA – vilket kan tyckas märkligt med tanke på den enorma köplusten hos fansen. Men beslutet verkade vara helt medvetet.

”Det var aldrig menat att NES Classic Edition skulle vara en pågående och långsiktig produkt. Men på grund av en stor efterfrågan lade vi till några extra transporter utöver det vi ursprungligen hade planerat för.”, förklarade Nintendo för sajten IGN.

Det var inte helt säkert om det här också gällde Europa. Men nu berättar den japanska speljätten för Eurogamer att även vi i väst kommer att drabbas av nedläggningen:

”Vi kan bekräfta att vi inte längre tillverkar Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System. Om produktionen återupptas i framtiden så kommer en uppdatering att publiceras på vår officiella hemsida.”

large
R.I.P. <3

I samma stund som Nintendo valde att avliva sin retroklassiker tog de även död på en hel generations längtan efter att få återuppleva sina barndomsminnen. Jakten på en Mini NES är i nuläget närmast desperat. Varannan minut säljs konsolen för över 3000 kronor på Ebay, enligt Polygon. Egentligen kostar hårdvaran omkring 800 kronor.

Visst hade Nintendo kunnat tjäna en enorm hacka på att fortsätta sälja sin lilla nostalgibox, men i stället håller de sig till sin vision och försöker inte att mjölka ur pengar. Konsolen skulle vara exklusiv redan från början och då ska den få fortsätta att vara det. Jag tycker det är rätt så beundransvärt.

Å andra sidan är det lätt för mig att säga som redan har en Mini NES på tv-bänken.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB