Startsida / Inlägg

Ny undersökning: Tonåringar föredrar Xbox framför Playstation

av Effie Karabuda
xboxvsplaystation_
Foto: Microsoft/Sony Montage: Aftonbladet Spela

Ungdomarna har talat! Xbox är en betydligt coolare konsol än Playstation, enligt nysläppt (och urtöntig) statistik från Google.

Millenials! Generation Z! Kidz! Man kan slänga sig med en massa balla ord när man snackar om människor i åldrarna 13-17 år. Om man är Google så döper man förstås en liten undersökning om vad dessa personers tycker är coolt till ”it’s lit” – vilket är en sägning som bara får komma ur Zara Larssons mun, om du frågar mig.

Bakom enkätens yttre som pryds av skateboardkillar i lila bomberjackor, finns det faktiskt en del intressant fakta att plocka fram. Till exempel visar det sig att tonåringarna tycker att Xbox är ett coolare varumärke än Playstation. Dock är undersökningen baserad på bara 400 deltagare, som alla är amerikaner. Det är alltså inte särskilt konstigt att USA:s patriotiska kärlek sprider sig även till konsoler som härstammar från hemlandet.

Däremot kan man ju ta sig en liten funderare kring det bristande spelintresset hos tjejer. På frågan ”vad är coolt?” svarar flest killar tv-spel, medan gaming hamnar på en riktig bottenplats hos flickorna. Vi tycker tydligen mer om mode och skönhet(??).

Storyn, variationen, eskapismen och framförallt interaktionen med vänner online är de största anledningarna till varför så många grabbar dyrkar spel. Den mest populära spelserien är ”The Legend of Zelda” följt av ”CoD Black Ops”, ”Grand Theft Auto”, ”Pokemon”, ”Minecraft” och sist men inte minst ”CS:GO”.

FYI är också oreos och Selena Gomez superdupercoolish. Jag kan bara hålla med.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB