Startsida / Inlägg

Nordens största tjejstreamer: ”De sa att jag skulle flasha brösten”

av Effie Karabuda
Sveriges största kvinnliga streamer Emma "Swebliss" Bliss har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.
Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet. Svenska ”Swebliss” har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.

Blond brud med silikonpattar som knäpper upp knappar för att få donationer. Ingen riktig gamer. Streamern Emma ”Swebliss” Bliss duckar fördomarna varje dag. 

47 minuter in i sändningen. Hon gömmer sig bakom en trälåda och varnar sina lagkamrater för en rökbomb. Samtidigt skriver ”HappyButt88” hej i chatten. Emma hälsar vänligt och frågar hur tittaren mår. Hon börjar sedan prata in i kameran om sin vitaminbrist och att hon varit hos läkaren häromdagen. Någon i ”CS:GO”-teamet ber henne att fokusera på spelet. Strax därefter skjuts ”Swebliss” ner av motståndaren.

30-åriga Emma Bliss växte upp i Göteborg med parken Slottsskogen som bakgård, där hon kunde springa över gårdar och plocka bär. En riktig barndomsidyll – nästan på en sliskig ”Barnen i Bullerbyn”-nivå. Hon beskriver det själv som ”drömmen för alla ungar”. Men verkligheten var långtifrån en småputtrig Astrid Lindgren-saga. När spelprofilen fyllde 6 år drabbades hennes mamma av cancer, vilket omkullkastade hela deras tillvaro.

– Som barn oroade jag mig mycket för mamma och tog hand om henne. Jag satt och grät i skolan och höll mig undan. Det var också då mina klasskompisar började mobba mig för de tyckte att jag var konstig, berättar hon. 

De kommande åren kantades av tunga besked. Vid 13 års ålder fick Emma reda på att hennes mamma blivit obotligt sjuk.

– Jag levde med vetskapen om att hon kunde dö när som helst. Hon var allt jag hade. Pappa och jag hade ingen nära relation när jag blev äldre. Det var väldigt tufft.

Även om kontakten var dålig, hade systemutvecklar-pappan ändå lyckats med en viktig sak; att introducera sin dotter till gaming. Datorspelen blev räddningen i svåra stunder.

– Det tog över väldigt mycket. Jag gick upp klockan fyra eller fem på morgonen för att spela på mitt SNES innan skolan. Pappa klagade också mycket och sa nej, du får inte spela ”Pong”, det förstör musen! Jag ba, nä, haha.

Intresset växte sig starkare upp i tonåren. När Emma var 17 gick hennes mamma bort, men livet stannade inte av för det. Hon hittade nya vänner utanför klassrummets dörrar och blev en mer utåtriktat person.

Sveriges största kvinnliga streamer Emma "Swebliss" Bliss har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.
Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet

Blev introducerad till Twitch – genom kompisen ”Notch”

Spelandet följde med som en hobby in i vuxenlivet, medan jobbfokuset låg någon annanstans. Efter flera år av hårt frilansarbete inom styling, inredning, grafik och fotografering gick Göteborgstjejen in i väggen. I samma veva tipsade vännen Markus ”Notch” Persson, mannen bakom ”Minecraft”, om sajten Twitch. Han länkade till en speedrunner, alltså någon som spelar så snabbt som möjligt. Emma förstod ingenting.

– Jag trodde först han hade någon konstig fetisch. Att kläderna skulle åka av eller något, det var ju det enda jag hört om webcam. Sen insåg jag att det var något helt annat och fastnade direkt.

Det tog ett halvår innan streamern ”Swebliss” föddes. Den hårda jargongen gentemot tjejer var inte direkt något som lockade, men nyfikenheten fick till sist övertaget. Emma startade sin kanal för att hon inte hade någon att spela med. Men när hon klev ut i Twitch-världen var det plötsligt flera andra som också kört ”Vanilla WoW” sedan dag två. För att kunna satsa på sin nya karriär helhjärtat, fick hon stöd av sin bästa vän och sambo Tomas. Under en period stod han för alla utgifter och fixade en proffsig gaming-set-up.  

– Han sa att jag borde satsa på det här och trodde att jag kunde klara det. Man tjänar ju i princip ingenting i början, så han hjälpte till. Nu i efterhand har jag kunnat betala tillbaka.

Det var aldrig en spikrak väg uppåt. ”Swebliss” satte sitt hopp till streaming i slutet av 2014 och livesände i 12-15 timmar varje dag i ett och ett halvt år för att ”kunna komma någonstans”. Ett socialt liv var det inte frågan om. Den enda gången hon lämnade datorn var i ett par dagar då hon fick tarmvred och tvingades åka in till sjukhuset. Idag, ungefär tre år senare, är Emma den största kvinnliga streamern i Norden. Totalt har hon tiotals miljoner visningar.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som jag gör nu, från att jag vaknar till att jag går och lägger mig. Det funkar för att jag tycker det är så himla kul. Jag är väldigt stolt över vad jag har lyckats med. Det känns surrealistiskt.

Sveriges största kvinnliga streamer Emma "Swebliss" Bliss har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.
Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet

”Folk klagade på att jag var en hora”

Men trots en stadig plats på piedestalen finns det tillfällen då jobbet inte alltid är så lätt. Sexuella gliringar haglar ofta in i chatten. Alltifrån 12-åriga killar som tror att Emma är en porrskådis och ber om nakenbilder, till äldre män som uppmanar henne att ta av sig tröjan.

– I början blev det fel vad jag än gjorde. Hade jag på mig en vanlig H&M-topp klagade folk på att jag var en hora, och när jag provade en hoodie så sa de att jag skulle flasha brösten.

Efter att ha försökt vara alla till lags och testa olika stilar bestämde sig Emma för att bara vara sig själv. Hon började inleda sina streams med att sminka sig framför kameran i en halvtimme. Killarna i publiken blev rosenrasande. Men när hon förklarade att ”till och med Zlatan sminkar sig innan han är med i tv” förstod grabbskaran så småningom konceptet.

Att bli stämplad som en korkad blond tjej är något Emma ständigt tampas med. Sex år innan hon började streama opererade hon brösten – på grund av att de blivit mindre efter att hon tappat halva sin vikt. Hon kände inte igen sin kropp och ville ta tillbaka den. Idag önskar hon dock att bysten var mindre, eftersom att allt tenderar att se större ut genom en kameralins.

– Om man är tjej och ser ut som jag tror många att du inte är en riktig gamer. Spel baseras så mycket på hur skillad du är, och jag är verkligen inte bäst. Vissa hade faktiskt teorier om att Tomas var geniet bakom min stream. Att jag bara satt där och såg glad ut.

Sveriges största kvinnliga streamer Emma "Swebliss" Bliss har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.
Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet

”Tjejer som gör squats för subscribers har gjort mig väldigt förbannad”

Samtidigt tänker ”Swebliss” inte ändra på sig för att få mer trovärdighet. Hon vill att hennes passion för mode och skönhet ska lysa igenom.

– Det är lika fel att ha urringning för att få tittare, som att det är att inte ha det fast man vill ha det, bara för att göra tittarna nöjda. Jag är som vilken tjej som helst som vill se bra ut.

Att kvinnor anspelar på sitt utseende för att få pengar är inte helt ovanligt på Twitch. Som feminist vill man gärna tro att så inte är fallet, men de lättklädda tjejerna har ett starkt grepp om plattformen.

– Det finns de som gör det på fel sätt som har gjort mig väldigt förbannad. Till exempel tjejer som gör squats och skickar nakenbilder på snapchat för att få subscribers. Det gör att jag blir inföst i samma fack. Bara för att jag är blond. De ser på henne och sen på mig och tror att det är samma person. Men jag vill inte klaga heller, det är deras business.

Det finns ett sätt att bemöta de förutfattade meningarna på – med hjälp av humor. När en kille kräver intima foton under en livesändning, säger Emma att han är dum i huvudet om han inte vet hur man googlar porr. Sedan förklarar hon vad han ska skriva i sökfältet för att hitta det han letar efter.

– I stället för att säga fy, du respekterar mig inte som kvinna, får jag dem själva att inse hur korkade de är genom att vara rå tillbaka.

Sveriges största kvinnliga streamer Emma "Swebliss" Bliss har tiotals miljoner visningar på Twitch och spelar skjutarspel.
Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet

Vill designa kläder för gamers

Emmas chihuahua Kasper skäller och gnyr under intervjun. Han känner doften av en honhund några meter bort. Vi sitter på ett café i Kristineberg i Stockholm som både säljer kanelbullar och loppisfynd. Solen skiner och det räcker att ha på sig en skinnjacka. I morgon är det en stor dag. Vår svenska streamingstjärna ska axla programledarrollen i den nya realityserien ”Gamerz”. Två lag tävlar om att bli ”CS”-proffs, samtidigt som de bor i ett Big Brother-övervakat hus och försöker komma överens.

– Det är extremt spännande. Jag är lite nervös, man vet ju aldrig om man hamnar i en shitstorm… Jag är i alla fall sjukt glad över att få chansen.

Siktet är inte längre uteslutande inställt på streaming. Förutom det nya tv-uppdraget, har Emma Bliss också planer på att starta ett eget klädmärke med inriktning på gaming. Och helst av allt; få en riktigt stor youtubekanal. Just nu är hon i full fart med att vlogga tillsammans med sin pojkvän Konrad, som är känd från STHLM Panda. Men trots höga ambitioner vägrar hon att romantisera bilden av sitt yrkesliv.

– Många tjejer vill ha tips för att nå dit jag är och förväntar sig ett drömsvar. Typ, nä, det är inte så farligt. Realistiskt sätt är det en jävligt hård bransch. Jag kan inte säga att allt är en dans på rosor. Men det är värt det om du älskar det du gör. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB