Startsida / Inlägg

Nya Pokémon-spelet ”Magikarp Jump” är ett sorgligt internskämt

av Effie Karabuda
magikarp
Rate

Magikarp Jump

Från 4 år

Pris: Gratis

Format: iOS, Android

Utvecklare: The Pokémon Company

Utgivare: The Pokémon Company

Magikarp är den mest värdelösa av alla pokémon. Ändå har den tillägnats ett helt eget mobilspel. 

Det enda Magikarp kan göra är att hoppa, sprattla och se korkad ut. Den har till och med fått en ballad uppkallad efter sig där man sjunger glatt att varelsen är ”fullkomligt patetisk, opålitlig och känd över hela världen för att vara supersvag”. I bästa fall kan den utvecklas till vattendraken Gyarados. Men det är sällan någon ens orkar investera den tiden och energin i jordens mest slöa pokémon.

Trots att den omtalade filuren verkligen lägger grunden för en väldigt dålig sales pitch, bestämde sig The Pokémon Company ändå för att bygga ett helt spel baserad på djuret. Men inte ens utvecklarna kan hålla sig för skratt. ”Magikarp Jump” osar av självdistans och hån – bara i spelets beskrivning står det att fisken är ”allmänt oduglig”. När jag sätter igång appen möts jag av ytterligare internskämt och kaxiga glåpord som är riktade mot den stackars ynklingen.

En kass pokémon bäddar såklart för ett kasst spel. Det finns inte mycket mer att hitta på än att trycka på saker. Min Magikarp äter, tränar och tävlar. Den ska gödas och bli så stor som möjligt, för att sedan kunna hoppa högst av alla och utmana andra. Men som spelare behöver jag inga som helst färdigheter och lyfter inte ens ett finger i fighterna. Eller tja, jag för väl i alla fall tummen mot en startknapp lite då och då.

Även om spelet inte förtjänar att sno ens en sekund av mitt liv, förmår jag mig inte att stänga av det. Jag tycker synd om min lilla vän och stannar av ren snällhet. Jag menar, den får ju inte ens tillräckligt med uppskattning vid varje utmärkt hopp. Maskoten Pikachu står där vid sidan av scenen, ler förnöjt och suger åt sig all stjärnglans – medan Magikarp studsar runt lite förstrött. Det är hjärtekrossande att se.

Fisken är inte bara en pokémon, utan också en underdog som hoppar och hoppar tills den inte orkar hoppa något mer. Jag vet inte om den livsfilosofin är modig eller bara tragisk. Men jag vet att mitt hjärta dunkar för Magikarp.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB