Startsida / Inlägg

Efter kontroversen: Fansen får inte spela nazister i ”Call of Duty WWII”

av Effie Karabuda
nazist_cod

När ”Call of Duty” släpper sin nya andra världskriget-skjutare i november är en sak säker. Ingen får spela på Hitlers sida. 

Utannonseringen av ”CoD WWII” har verkligen inte varit en dans på rosor. Först en rejäl kritikstorm mot kvinnliga soldater, och nu ett besked som förvånansvärt nog får en del gamers att se rött. Activision och utvecklarna Sledgehammer Games har bestämt att nazister inte kommer att vara spelbara i den kommande andra världskriget-titeln.

På Twitter frågar ett fan studiochefen Michael Condrey om kampanjläget kommer att visa upp krafterna hos staterna som slogs mot de allierade. Han svarade att axelmakterna är en blodtörstig fiende, men att man inte kan spela på deras sida.

Besvikelsen var påtaglig på sociala medier och vissa hoppas nu på att nazisternas perspektiv kommer att porträtteras i ett DLC, alltså i ett extra nedladdningsbart material.

Beslutet görs med största sannolikhet av ren respekt för alla offer under det förödande kriget, men också för att Activision antagligen inte vill upprepa samma tabbe som för några år sedan.

Under ett uppdrag i ”Modern Warfare 2” från 2009 kunde spelaren nämligen ta sig an rollen som en terrorist och skjuta ner oskyldiga civila på en flygplats. Vilket orsakade en del rabalder inom communityt, men kanske främst i media. Senare släppte utvecklarna en uppdatering som gjorde det möjligt för en att hoppa över inslaget.

Nu försöker de alltså att inte trampa på någons tår och håller sig till rätt sida av konflikten. Det var väl inte så himla svårt?

Visst ska man kunna gestalta antisemitism i populärkultur, men när det kommer till spel blir det känsligare eftersom att det är ett interaktivt medium. Vi sitter inte och passivt iakttar en nazist som dödar med baktanken att utrota judar, utan vi BLIR nazisten som aktivt utför handlingen. Det är lite mer skevt, i min åsikt. Om det går så slipper jag helst spela med en dålig känsla i magen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB