Startsida / Inlägg

Dreamhacks prispott betydligt lägre för kvinnliga e-sportare

av Effie Karabuda
dhpris
Foto: Zainab Turkie/Dreamhack

Både manliga och kvinnliga e-sportstjärnor tävlar på Dreamhack Summer i Jönköping. Men ändå är tjejernas vinstsumma inte ens i närheten av männens. 

LAN-festen Dreamhack i Jönköping är i full gång. Förutom alla som har samlats för att spela på sina PC-datorer, pågår också enorma e-sportturneringar på plats.

I år är prispotten för damklassen i ”CS:GO” maffigare än någonsin och ligger på 140 000 kronor. Men trots ökningen erbjuder den mansdominerade huvudturneringen avsevärt mer pengar, rapporterar SVT Nyheter.

872 000 kronor – så mycket kammar männen hem i huvudturneringen. Tävlingen är öppen för båda könen, men det finns ändå inga kvinnor som deltar. Joakim Stenberg, vd för ESEN Esports som sänder tjejernas ”CS:GO”-matcher, tror att skillnaderna kan jämnas ut i framtiden.

– Precis som i vanlig sport är klyftan mellan hur mycket kvinnor och män inom e-sport tjänar tyvärr väldigt stor. Dock ser vi en trend där fler stora varumärken är intresserade av att synas i samband med kvinnliga turneringar, och därmed hoppas vi att de kvinnliga och manliga proffsen ska kunna tjäna lika mycket i framtiden, säger Stenberg till SVT.

Zainab ”zAAz” Turkie och hennes nästintill obesegrade ”CS:GO”-lag Team Secret anses vara bäst på damscenen just nu. E-sporten växer så det knakar, men exponeringen tycks ändå vara större för killarna – precis som i många traditionella sporter.

– Herrscenen är så mycket större. Men jag tycker inte att det borde vara uppdelat. Det här är inte fotboll. Det är ”Counter-strike”, det är dataspel, du ska bara tänka, det är inget fysiskt, säger hon till SVT.

Effies kommentar: Det är både logiskt och helt ologiskt att de ekonomiska könsskillnaderna är så markanta inom e-sporten. Herrarna var först inom området och är därför störst. De har fått mer tid att etablera sig och nå en hög status hos sponsorer och publiken. Det finns också fler manliga e-sportare att välja mellan, vilket gör att männens turneringar (alltså oftast huvudturneringarna) blir per automatik större än de kvinnliga.

Oavsett hur tråkigt det är att säga det, så är tjejerna tyvärr sämre än killarna i nuläget. De är färre och har därför inte fått lika mycket utrymme – vilket gör att det blir svårare för dem att försörja sig på e-sporten och lägga all tid på att träna. Till skillnad från många av killarna som kan göra det här på heltid. Men lag som Team Secret visar att kvinnorna snart har hunnit ikapp.

Det som krävs är precis det som Dreamhack håller på med nu, det vill säga en satsning på tävlingar endast för kvinnor. När tittarsiffrorna och antalet sponsorer ökar i dessa separatistiska turneringar kommer intresset att växa för damscenen. Det gör i sin tur att tjejerna får ett bättre rykte och kan lättare ansluta till events som är till för båda könen.

Om några år när fler tjejer förhoppningsvis är med i huvudturneringarna, kommer förutsättningarna att vara perfekta. Precis som ”zAAz” säger finns det inga fysiska begränsningar som skulle göra att männen får ett övertag. Alla spelar på lika villkor. Och därför är det helt logiskt att tjejerna ska tjäna lika mycket som killarna – inom en så snar framtid som möjligt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB