Startsida / Inlägg

”Tekken 7” – kultklassikern slår starkare än någonsin

av Per Landin
tekken7_02
Rate

Tekken 7

Från 16 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Bandai Namco Studios

Utgivare: Bandai Namco Entertainment

Finpolering och ett gäng helt nya karaktärer – mer än så krävs inte för att ”Tekken” ska fortsätta vara ett av spelvärldens bästa fightinglir.

Fingrarna värker och ögonen glöder när jag maniskt följer min karaktärs rörelseschema med blicken. Adrenalinpåslaget är påtagligt. Med en rad brutala knappkombinationer slungar jag ur mig attacker och håller kvar min motståndare uppe i luften. Det hade kunnat vara slagsmål, men det är snarare konst. En salig blandning av timing, positionering och jävlaranamma. Mitt Heihachi-spel känns perfekt.

Det finns förmodligen ingen spelserie så gammal och trogen sitt spelsystem och narrativ som just Bandai Namcos Tekken”. Efter 23 år (!) av blodiga bataljer och ständiga familjegroll är mycket fortfarande sig likt i Tekken 7″. Kanske är det just därför de vill bjuda på något extra med en slags avgörande slutstrid mellan seriens antagonister Heihachi och Kazuya Mishima. Serien, som pendlat mellan mörker och komedi, är nu allvarlig igen. Nu ska ”kasta varandra i vulkaner”-bråken upphöra – en gång för alla.

Spelmekaniskt bygger man vidare på det redan etablerade konceptet man så noggrant slipat på i åratal. Flera av spelets karaktärer har varit med från starten 94 – samtidigt som tio nya gör entré. Trots att utvecklaren tvingats köra en ”kill your darlings” på trotjänare som Lei, Julia och Marduk känns balansen mellan gammalt och nytt ändå lika träffsäker som stridssystemet.

tekken7_01

”Juggling”, idén om att försöka få upp fiender i luften och sedan jonglera med dem via slag och sparkar, fortsätter vara spelseriens stora signum. I ”Tekken 7” ser vi dock nya e-sportsflirtande mekaniker ta plats. Rage Art och Power Crush tillåter spelaren att släppa lös extra starka attacker i scriptade sekvenser eller fullfölja kombos utan risken att bli kontrad.

Inkörsporten är fortfarande seriens svaghet. Den är skrämmande hög för de som vill lära sig mer spelets omvälvande stridssystem. Många timmars övande krävs för att ens få ett uns av en uppfattning om någon av spelets 38 karaktärer. En hetsig knapptryckare kan förvisso få en hygglig start i sin karriär, men lär snart tröttna så snart hen ger sig in i online-läget eller möter tuffare datorstyrda spelare.

Den sjunde delen besitter samma kvaliteter som spelserien alltid har gjort, men genomsyras av förbättring. Det är snyggt, slimmat och polerat ner i minsta detalj. Mishima-sagan må gå mot sitt slut, men ”Tekken” lever än. Starkare än någonsin.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB