Startsida / Inlägg

”Pokémon Go”-festivalen blev ett fiasko – utvecklarna är ”förfärade”

av Effie Karabuda
pokemongofest
Foto: Niantic

Fans från världen över reste till Chicago för att få uppleva ett exklusivt ”Pokémon Go”-event – där ingenting fungerade. Nu talar skaparna Niantic ut om floppen. 

I helgen kickade Pokémon Go Fest igång i Grant Park i Chicago. Det skulle bli ett gyllene tillfälle för tusentals spelare att fånga ett gäng unika pokémon som annars inte brukar gå att hitta i Chicago-trakterna. Vissa fans hade till och med flugit in från Kanada och Japan för att besöka festivalen.

När tillställningen väl drog igång kunde nästan ingen logga in på sina konton eller ens komma åt spelet, skriver Polygon. Buggar, dålig uppkoppling och serverproblem ställde till det för alla på plats. När Niantics VD John Hanke höll sitt tal under öppningsceremonin blev han fullkomligt utbuad av publiken som skrek ”we can’t play!” i kör.

Där och då viftade Hanke bort besvikelsen med orden; ”det här är inte den dagen vi hade föreställt oss, men vi uppskattar ert tålamod” – varpå spelarna fick 100 dollar att använda till PokeCoins och 20 dollar som återbetalning för biljetten. Men trots plåster på såren väntade många fortfarande på en riktig ursäkt.

Det är först nu, ett par dagar senare, som Niantic vågar prata öppet om misslyckandet.

”Ni ska veta att personalen är väldigt förfärade över resultatet, så de vill gottgöra så fort som möjligt”, sa en talesperson för utvecklingsteamet till sajten Polygon.

”Uppenbarligen kan de inte kompensera alla människor som kommit till Chicago, men de vill vara tydliga med att de vill be om ursäkt och är väldigt missnöjda med processen och resultatet. Förhoppningsvis kommer vi aldrig behöva se det här upprepas igen, kan lära oss av det här och gå vidare.”

Det verkar nästan som att fansen är bättre på att arrangera events än utvecklarna. Strax efter Pokémon Go Fest vandrade nämligen flera exalterade gamers runt i Chester i England och fångade de tecknade figurerna – som om de inte gjort något annat.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB