Startsida / Inlägg

VR-ryktet: Facebook planerar släppa en billigare Oculus Rift

av Effie Karabuda
facebookoculus
Foto: Anthony Quintano/BagoGames

Trådlös, fristående och en rekordlåg prislapp. Det verkar som att Facebook snart ska avslöja ett revolutionerande VR-headset i Oculus Rift-serien. 

Facebook drömmer om en framtid där VR-fenomenet Oculus Rift omkullkastar massmarknaden. Enligt sajten Bloomberg tänker företaget lansera en billigare version av sitt headset redan nästa år – i hopp om att VR ska få samma genombrott som när Apple introducerade sin iPhone.

I dagsläget kan man köpa Oculus Rift för över 6000 kronor, vilket gör den till en av de dyraste VR-varorna just nu. Dessutom är hjälmen beroende av en PC-dator för att kunna fungera. Men Mark Zuckerberg och hans team är redo för ett skifte.

Ett fristående Rift-headset som varken kräver en dator eller smartphone ska säljas för 200 dollar, det vill säga ungefär 1 600 kronor. Dessutom kommer vi att slippa allt sladdtrassel då virtual reality-kitet är trådlöst. Om allt går enligt planerna kommer gamers världen över att få ta del av den nya upplevelsen någon gång under 2018.

Förutom spelandet ska vi också kunna streama videor och nå våra sociala medier. Produkten går under kodnamnet ”Pacific” och kommer att bli en mer kompakt version av Oculus, förklarar några anonyma källor till Bloomberg. Den ska också vara så pass lättillgänglig att man bara kan ta fram hjälmen ur väskan och till exempel se på en film när man befinner sig på ett flyg – på samma sätt som vi använder en mobil eller surfplatta.

Det ser alltså ut som att Facebook försöker hitta ett slags mellanting. De vill tilltala konsumenter som inte är supersugna på att punga ut en saftig summa för ett headset, men som ändå är ute efter något med högre kvalitet än till exempel Samsung Gear VR. Jag tror också att många köpare kommer att lockas av bekvämligheten i att bara behöva äga en pryl.

Än så länge är det här dock bara rykten vi har att göra med. Men en sak är jag i alla fall säker på. Zuckerberg skulle aldrig ha köpt Oculus Rift för 2 miljarder dollar om han inte ville förändra världen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB