Startsida / Inlägg

Här är 101 spel varje barn bör spela

av Effie Karabuda
101spel

Hur många av de här klassikerna kan du bocka av? Författaren Ben Bertoli har gjort en lista på alla spel som dagens kids måste prova innan de blir vuxna. 

I den svenska skolan drunknar eleverna i Fogelströms ”Mina drömmars stad” och Strindbergs ”Röda rummet” – medan lärarna ler förnöjt och känner att de gör en god gärning. Själv älskade jag dessa krav på svensk litteratur som skulle slukas, medan majoriteten av mina klasskompisar nog tyckte att det var rena rama döden. De hade nog hellre blivit tvingade till att dammsuga upp spöken i ”Luigi’s Mansion”.

För vem säger egentligen att böcker berikar barndomen mer än vad spel gör? Nä, inte jag i alla fall. Eller författaren och mellanstadieläraren Ben Bertoli för den delen. Han har nämligen skrivit boken ”101 Video Games to Play Before You Grow Up” som släpps 1 oktober.

Bertoli listar alla spel som 00- och 10-talets barn bör ha provat innan de förvandlas till personer som löser korsord och betalar elräkningar. Här hittar vi bland annat relativt nya storsäljare som ”Minecraft” och ”Skylanders”, men även lite äldre guldklimpar som ”Pac-Man” och ”Tetris”. Och såklart även min personliga favorit ”Super Monkey Ball”.

De riktigt populära titlarna som till exempel ”Call of Duty” eller ”Uncharted” finns inte med på grund av sitt blodiga innehåll.

Ta en titt på listan! Vem vet, du kanske tycker att det saknas ett spel eller två…?

lista1
Ben Bertoli
lista2
Ben Bertoli
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB