Startsida / Inlägg

Ny studie: Skjutarspel kan skada stor del av din hjärna

av Effie Karabuda
skjutarspelhjärna
Foto: Youtube/TT

Spelar du våldsamma actionspel? Då är risken större att du drabbas av depression eller demens, menar forskare vid Université de Montréal.

Det kan vara dags att dra ner på ”Call of Duty”-spelandet – i alla fall om du vill förebygga Alzheimers, schizofreni och depression, visar en studie från Université de Montréal som uppmärksammas i The Telegraph. Folk som spelar skjutarspel har nämligen mindre grå substans i en stor del av hjärnan som kallas för hippocampus, vilket i sin tur kan påverka långtidsminnet och den psykiska hälsan.

Vi vet sedan tidigare att tv-spel kan ha en positiv effekt på kognitiva förmågor så som synintryck och korttidsminnet. Men det är inte förrän nu man faktiskt kan se skador på hippocampus.

Den kanadensiska undersökningen gjordes på 100 personer som fick spela ”Call of Duty”, ”Killzone” och ”Borderlands 2” i 90 timmar. Sedan skannades deras hjärnor och jämfördes med icke-spelare – då det blev tydligt att gamergruppen inte hade lika mycket grå substans.

Däremot ökade materian efter att man provade 3D-spel från ”Super Mario”-serien. Den motsatta effekten kan bero på att den sortens spel är mer inriktad på spatial inlärning, det vill säga hur man uppfattar rummet runtomkring en.

Forskarna kom fram till att det går att undvika skjutarspelens problematik om man gör ändringar i själva designen. Till exempel skulle hjärnan få en bättre balans om spelarna fick förlita sig på minnet och följa vissa landmärken i stället för redan utplacerade pilar.

Jag vill dock höja ett varningens finger för den här studien eftersom att den är baserad på väldigt få människor. Och för att folk alltid har nojjat över den här frågan. Jag menar, var och varannan dag får man höra att vi kommer att dö av för mycket tv-spel. Men kolla, jag andas fortfarande!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB