Startsida / Inlägg

Svensk ”Dota 2”-stjärna stoppad i tullen – missar världsturnering

av Effie Karabuda
admiralbulldogint

Den kända ”Dota 2”-profilen Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg vägrade släppas in i USA och kan därmed inte delta i årets största turnering – The International. 

The International, som kan liknas ett VM-mästerskap i strategispelet ”Dota 2”, drar igång idag. På plats finns tre lag med svenska spelare representerade som kämpar om ett första pris och en vinst på 75 miljoner kronor – tillsammans med en hel drös andra internationella e-sportare.

En av våra mest hyllade proffs är Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg som tidigare gjort sig ett namn i succéteamet Alliance. Nuförtiden har han lagt tävlandet på hyllan och riktar allt fokus på att kommentera matcher och livestreama. Det var tänkt att han skulle delta som kommentator i årets turnering – men planen gick i kras.

Väl framme vid den amerikanska tullen nekades Ahnberg inträde till landet. Det visade sig att hans B1-visum inte var tillräckligt för att släppas in, trots att det ska gälla om man reser tillfälligt till USA för affärer. Efter en lång tid under förhör bestämdes det att ”Dota 2”-stjärnan skulle skickas tillbaka till Sverige med nästa flyg.

Enligt ”AdmiralBulldog” själv hade han tagit kontakt med arbetsgivaren Valve innan resan, som i sin tur fastställt att visumet var fullt fungerande. I ett dokument på nästan 1000 ord berättar Ahnberg ingående om den traumatiska händelsen.

”Vi hade sett fram emot det här så mycket. Att höjdpunkten på hela året förvandlas till en av dina värsta upplevelser i livet, det bara suger.”, skriver han.

Jag känner lite såhär; buhu, Henrik. Sluta skyll ifrån dig och lägg allt ansvar på Valve. Om man ska in i Amerika får man vara übernoga med att visumet är korrekt. Efter att man har dubbelkollat en gång att det stämmer, så dubbelkollar man igen, och igen. Det är ett knäppt land som inte släpper in någon lättvindigt. Det vet alla.

Och att ens ha mage att klaga på att ”det inte är gratis” att skaffa ett nytt visum? Snälla, du är inte direkt i desperat behov av fler miljoner på banken. Dessutom tvivlar jag starkt på att det här är bland det värsta som har hänt dig. Men om så är fallet kan du kliva ur i-landsbubblan nu, tack.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB