Startsida / Inlägg

Upplev planeten Mars – NASA:s nya VR-simulator

av Effie Karabuda
marsvr

Upptäck hur det känns att vandra runt på Mars – som en fullfjädrad astronaut. Nu går det att ladda ner NASA:s indragande virtual reality-äventyr. 

Hur ser planeten Mars ut år 2030? Det vill amerikanska rymdmyndigheten NASA att vi spelare ska få ta reda på. För två år sedan utannonserades VR-simulatorn ”Mars 2030” och finns nu att köpa till PC för ungefär 140 kronor. Upplevelsen går att köra utan ett VR-headset, men gör sig antagligen bäst i HTC Vive.

Med hjälp av data från satelliter har man tagit fram ett spel som simulerar hur det känns att röra sig på den röda planeten. I rollen som astronaut tar man olika geologiska prover i en massiv miljö på 40 kvadratkilometer. Tanken är att man ska samla ledtrådar om planetens förflutna under resans gång.

Alla fordon, byggnader och till och med själva rymddräkten har utvecklarna FMG Labs tagit fram tillsammans med NASA för att allt ska få en sådan autentisk look som möjligt.

Än så länge har spelet fått både bra och dåliga reaktioner. En del klagar på att kontrollerna inte riktigt sitter eller att vissa funktioner känns ofärdiga, men förhoppningsvis kommer problemen att fixas i en uppdatering framöver.

”Mars 2030” kommer även att släppas till Playstation 4.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB