Startsida / Inlägg

Flicka spelade ”Candy Crush” – när läkarna tog bort hennes hjärntumör

av Effie Karabuda
candycrushoperation

”Candy Crush” hjälper till att rädda liv. En 10-årig flicka från södra Indien spelade sitt favoritspel på mobilen samtidigt som hennes hjärntumör opererades bort. 

Kirurgerna på sjukhuset SIMS i Chennai i södra Indien hade ett tufft uppdrag framför sig. De skulle ta bort en tumör från det känsligaste stället i hjärnan – på en 10-årig flicka. Men tack vare att barnet höll sig vaken under hela operationen och rörde sina armar och ben visste läkarna när de var inne på rätt spår.

Och som om det inte var otroligt nog, skedde allt medan hon parade ihop godisbitar i det svenskutvecklade mobilspelet ”Candy Crush”, skriver The Times of India.

Flickan, som heter Nandini, hade drabbats av en tumör som satt sig i den delen av hjärnan som kontrollerar rörelserna i vänstra halvan av kroppen – inklusive ansiktet, händerna och benen. Om tumören växte sig större fanns det en risk att den skulle orsaka förlamning eller bli livshotande.

Bara 2 procent av alla patienter med en hjärntumör opereras medan de är vid medvetande och det är väldigt sällan man genomför proceduren på barn, enligt läkaren Suresh Bapu. Men Nandini klarade sig och hade inte ont under operationen, eftersom att nervcellerna i hjärnan inte har några smärtreceptorer.

”Jag var i operationssalen när de tog bort tumören. Nandini spelade ’Candy Crush’ på min mobil. Hon rörde sina händer och ben när de bad henne att göra det. Kirurgen behövde försäkra sig om att stället han opererade på inte påverkade hennes rörlighet. Hon var modig.”, berättar hennes farbror till Times of India.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB