Startsida / Inlägg

Här är företaget som vill ersätta skolböcker – med datorspel

av Effie Karabuda
spelklassrum
Foto: TT

Lär dig saker genom att spela datorspel – i stället för att läsa böcker. Före detta EA-anställda André Thomas är i full fart med att revolutionera skolundervisningen.

Tänk dig en lektion där läraren inte ropar ”slå upp sidan 57 i SO-boken” utan ber dig i stället att sätta igång ett tv- eller datorspel. I den amerikanska universitetsvärlden håller en helt ny typ av undervisning ta form – tack vare den gamla spelutvecklaren André Thomas.

Thomas valde att lämna sitt jobb som chef över grafikavdelningen på EA Sports för att arbeta på forskningsuniversitetet Texas A&M, berättar han i ett reportage på sajten Kotaku. En dag kom en historieprofessor fram till Thomas med ett särskilt önskemål. Han ville skapa ett spel i utbildningssyfte, men visste inte hur han skulle gå till väga. Den forna EA-utvecklaren gick igång på idén och startade LIVE (Learning Interactive Visualization Experience) lab med fokus på att införliva spelen i klassrummen.

”Jag ville interagera med studenterna på ett mycket mer meningsfullt sätt än traditionella lektioner och ta in en mer modern upplevelse i klassrummet som kunde ge ett djupare kontext, och jag ville att spel skulle vara en del av det här.”, säger Thomas till Kotaku.

André Thomas. Foto: Triseum
André Thomas. Foto: Triseum

Det var bara en tidsfråga innan han skapade företaget Triseum och började jobba tätt med Texas A&M. Idag är omkring 30 studenter med och utvecklar de utbildande spelen som bland annat inspirerats av titlar som ”Mario Bros” och senaste ”Call of Duty”. Eftersom att det är studenter som till stor del styr arbetet, har de en förståelse för vilka inlärningsmoment som kan vara svåra. Deras jobb blir att hitta sätt som gör det enklare att lära ut ett visst ämne – med hjälp av till exempel konstspelet ”Arté Mecenas” eller mattespelet ”Variant: Limits”.

En studie från Triseum visar att studenternas färdigheter och kunskaper förbättrades med 24,7 procent efter bara två timmars spelande av ”Mecenas”. Just nu undersöker man även hur spelen kan utnyttjas i europeiska gymnasieklasser. Och det ser inte ens ut att bli speciellt dyrt. Fyra spel som kostar 30 dollar per styck kan täcka innehållet i en hel bok värd 300 dollar, menar Thomas.

I nuläget finns Trisuems verk hos fler än 200 universitet världen över. André Thomas har dessutom blivit invald i styrelsen för en känd vetenskapsakademi i USA – vilket förhoppningsvis kan höja spelens akademiska status.

”Spel som lär ut något är inget nytt”, säger Thomas. ”Utbildande spel, om de görs rätt, kan vara väldigt effektiva och ha en lång livslängd. Jag tror att våra spel talar för oss själva, och vi vill revolutionera utbildning.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB