Startsida / Inlägg

I helgen hålls Sveriges största gamingevent för tjejer

av Effie Karabuda
girlsnightonline
Foto: Inferno Online

På lördag drar ”Girls Night Online” igång i Stockholm – ett 18 timmar långt spelevent bara för tjejer – med målet att skapa trygghet. 

Streamern Melika ”Duvetinte” Zakariae var trött på att höra att hon skulle ut i köket och laga en macka åt ”någon random dude” när hon spelade online. Men hon lät sig inte slås ner av den grabbiga stämningen. I stället startade hon, för ungefär 1,5 år sedan, ”Girls Night Online” – ett återkommande gamingevent endast för tjejer. Och på lördag (30/9) är det dags för ännu en spelträff.

– Meningen är att man ska lära känna andra tjejer med samma intresse och känna en sorts trygghet när man går på ett gamingevent, förklarar Zakariae.

Även om statistik visar att nästan hälften av spelcommunityt består av kvinnor bemöts många fortfarande med skepsis och grova trakasserier.

– I min stream får jag ta väldigt mycket skit. Oftast sitter jag med en tjocktröja och inget smink. Då ber tittarna mig att ta av mig kläderna, visa brösten eller ta livet av mig själv. Det händer väldigt ofta. 

Men helgens tillställning ska hjälpa till att skapa en bättre atmosfär. Klockan 12 öppnas dörrarna till Inferno Online i Stockholm där spelturneringarna pågår ända fram till söndag morgon. Besökarna kommer bland annat att få köra ”Overwatch”, tävla i ”League of Legends” och delta i quiz – eller så kan man välja att bara sitta och spela vad man vill. Zakariae hoppas på att många tjejer är med och nattgibbar, men vill inte heller ha alltför höga förväntningar.

– Jag vågar inte chansa, men vi har haft runt 150-200 tjejer på våra tidigare event och vi hoppas på lika många eller fler. Men kommer det 10 eller 100 så är vi superglada!

Nytt för den här gången är att killar också är välkomna till eventet – efter klockan 16. Enligt Zakariae har det funnits män som uttryckt bitterhet över att eventet varit stängd, vilket har gjort att man nu väljer att bjuda in dem för att bland annat titta på ”League of Legends”-turneringen.

melikalillie1
Melika Zakariae och Lillie Klefelt.

Lillie Klefelt, en av grundarna till e-sportföreningen Female Legends, är också med och arrangerar ”Girls Night Online” och tror att det finns fördelar med att blanda könen.

– Det ger en möjlighet att bygga broar där tjejer och killar kan mötas. Killar behöver ibland se att tjejer är gamers som vilka som helst, och inga enhörningar i spelvärlden. De spelar samma spel och är precis lika duktiga, säger Klefelt.

Hon menar även att det finns många killar som inte trivs i ett hatiskt klimat och att deras stöd spelar en stor roll i spelvärldens kamp för jämställdhet.

– Om du som kille ser en tjej bli orättvist behandlad, säg det och visa att alla killar inte tycker likadant. Att få backning av någon som inte är en del av den utsatta gruppen kan betyda så otroligt mycket. Om det drar igång en tråkig jargong i en killgrupp, ställ dig utanför den.

Hittills har responsen för projektet varit mestadels bra. Uppbackningen har kommit från många håll och kanter över hela landet, även om vissa fortfarande kan ha svårt att förstå behovet av en plats där kvinnor slipper rättfärdiga sitt intresse, berättar Klefelt.

– Men från tjejerna har det alltid varit positivt! Det här har gett många möjligheten att våga ta sig ut ur sin comfort zone och göra det man älskar.

inferno1
Foto: Inferno Online
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB