Startsida / Inlägg

PewDiePie kommer alltid ha sina fans – oavsett rasistskandaler

av Effie Karabuda

Foto: Lotte Fernvall/Skärmdump
Foto: Lotte Fernvall/Skärmdump, Youtube
Vi kan kasta otaliga kängor mot Felix ”PewDiePie” Kjellbergs rasistiska uttalande, men det gör detsamma. Hans fans är fortfarande obrottsligt lojala.

Ingen är mindre förvånad än jag över att ett rasistiskt ordval har letat sig ut ur munnen på världens största Youtuber. Nuförtiden är det lika självklart som när Gunilla Persson skäller ut sin mammas vårdbiträde i ”Svenska Hollywoodfruar” för åttahundratolfte gången. Jag skulle nästan kunna gå så långt som att säga att det till och med infinner sig en viss trygghet i att veta exakt var jag har PewDiePie.

När Felix Kjellberg sa ”what a f*cking n*gger” under en livestream av ”Battlegrounds” blev det tydligt att han inte har någon som helst tanke på att överge sin politiskt inkorrekta ”South Park”-jargong. Trots att ”död åt alla judar”-videon och dess efterdyningar fortfarande ekar i vårt medvetande. Men den här gången fanns det en viss skillnad. Det hela skedde live. Orden kom lika naturligt för honom som när jag råkar kasta ur mig ett ”k*kjävel” under ett ”Mario Kart 8”-race. För ni vet, de flesta av oss brukar röra sig mer åt det barnförbjudna hållet och saknar den där KKK-liknande reflexen.

Att PewDiePie är dålig på att be om ursäkt är inte heller någon surpris. Men att hans fans står bakom honom likt ett gäng trofasta dothraki-soldater är kanske lite mer otippat – i alla fall för många journalister som, med all rätt, inte är sena med att rikta hård kritik mot gamern. Men efter att ha följt spelprofilen sedan 2012 vet jag att hans tittare alltid backar honom i vått och torrt. Oavsett påtryckningar från media.

Faktum är att följarna tar sin idols kränkande uttalande lika lättvindigt som Kjellberg själv. De rättfärdigar ett av historiens mest laddade ord med att säga att ”allt anses vara rasistiskt nuförtiden” och fortsätter att avfärda klavertrampet genom att kalla samhället för ”överkänsligt”. Sedan kan man absolut fråga sig hur demografin ser ut bland PewDiePies anhängare. Min vilda gissning är att majoriteten har en hudfärg som matchar ett A4-papper.

Spelutvecklare som Campo Santo kan bojkotta hans kanal. Skribenter världen över kan reta upp sig på honom. Men PewDiePie är och förblir spelvärldens största makthavare med sin armé på 57 miljoner prenumeranter.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB