Startsida / Inlägg

Bioware-avhoppare: EA vill bara tjäna pengar på spelarna

av Effie Karabuda
manveer_ea
Foto: GDC/Bioware

Speljätten Electronic Arts pratar ofta om att de vill sätta spelaren först. Men en före detta anställd, Manveer Heir, vittnar om helt andra prioriteringar. 

I sju år arbetade Manveer Heir på EA-ägda studion Bioware med sci-fi-rollspelen ”Mass Effect 3” och ”Mass Effect: Andromeda”. Nu pratar han öppenhjärtigt om sin gamla arbetsgivare i VICE-podden Waypoint. Och han snålar inte med kritiken.

De senaste åren har EA rört sig mer och mer mot öppna världar med multiplayer-inslag även om det inte är företagets expertis. Anledningen skulle vara att man drar in stora summor på så kallade ”card packs” – alltså mikrotransaktioner i multiplayerläget, enligt Heir.

– De där kortpaketen vi sålde (i ”Mass Effect 3”, reds. anm.), mängden pengar vi drog in bara på dem var så pass stor att de blev skälet till varför ”Dragon Age” hade multiplayer. Och det är därför andra EA-produkter började med multiplayer fast de inte haft det tidigare. För att vi lyckades och drog in massvis med pengar, berättar Heir för Vice.

I stället för att tjäna pengar på att sälja ett spel en gång kan man få stadiga intäkter på omättliga tjänster som till exempel mikrotransaktioner. Men för spelarna har funktionen sina nackdelar. Många av fansen har nämligen blivit ruinerade.

– Jag har sett folk spendera bokstavligen 15 000 dollar på multiplayerkort.

Utvecklaren fortsätter att kasta kängor på sin före detta arbetsplats och menar att det kommande spelet ”Anthem” är en del av den lukrativa inkomstplanen. Heir påstår också något som inte riktigt rimmar med ”players first”-kulturen som gaminggiganten länge försökt bygga upp.

– EA bryr sig egentligen inte om vad spelarna vill ha, de bryr sig bara om vad spelarna är villiga att betala för.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB