Startsida / Inlägg

Facebooks släpper fristående VR-headset – Oculus Go

av Effie Karabuda
oculus_go

Facebooks Mark Zuckerberg har ett tydligt mål: att sälja VR till en miljard människor. Nu sätts allt hopp till den nya fristående och trådlösa Oculus Go. 

Ingen PC-dator. Ingen mobil. Inga sladdar. Under natten avslöjades Facebooks nya uppfinning, Oculus Go, som ska revolutionera virtual reality. Hjälmen kommer att kosta 199 dollar (strax under 2000 kronor) och lanseras i butik i början av 2018. Facebooks grundare Mark Zuckerberg räknar med att man kommer att sälja en miljard enheter.

Tanken är att headsetet ska fylla ett tomrum på VR-marknaden. Man ska inte behöva äga en kraftfull konsol, PC-dator eller en flashig mobil för att kunna ta del av den nya teknologin. I stället ska spel, filmer och annat integreras direkt i Oculus Go-glasögonen – till och med hörlurarna är inbyggda i bandet som spänns åt runt huvudet.

Personligen uppskattar jag att Facebook skippar kabelhelvetet (ja, jag tittar på dig Playstation VR), men jag är skeptisk till att deras produkt kommer att kunna hålla hög kvalitet utan något slags tillbehör. Om inte en dator agerar drivmotor kan vi vänta oss en betydligt mer lågupplöst upplevelse.

Bara det att Samsung Gear VR-apparna är kompatibla med Oculus Go är ett varningstecken. Det betyder att grafiken ligger på mobil-nivå och kommer alltså inte att bli en krispig fröjd för ögat. Dessutom stödjer inte glasögonen ”position tracking” – vilket innebär att den inte kommer att känna av om du rör på dig i ett rum. Utan den märker bara om du vrider på själva huvudet.

Däremot kan det här bli en bekväm och allt annat än avskräckande inkörsport för gemene man. Men vi gamers lär nog bli besvikna.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB