Startsida / Inlägg

De spelar i över 24 timmar – för att stoppa sexuella övergrepp

av Effie Karabuda
spelhjälpen2017
Illustration: Spelhjälpen/Anna Nilsson Foto: Kvinna till Kvinna/Emilija Dimoska

I helgen drar Spelhjälpen igång – livesändningen som samlar ihop pengar till att hjälpa våldsutsatta kvinnor världen över. 

Allt började med bilden på Alan Kurdi. Den 3-årige pojken vars döda kropp spolades upp på en sandstrand i Turkiet – efter att han försökte fly från Syrien. Reaktionerna vällde in från alla håll och kanter. En av många illa berörda var Andreas Linder.

– Vi var ett par bekanta som kom fram till att vi borde kunna använda vårt största intresse till att göra något gott. Bilden på Kurdi påverkade inte bara oss utan hela Sverige i en slags folkrörelse. Vi befann oss i den och fann det naturligt att göra något av det, berättar Linder.

Resultatet blev välgörenhetsstreamen Spelhjälpen. När eventet hölls för första gången år 2015 hoppades Linder och de andra arrangörerna på att kunna skänka 20 000 kronor till Läkare utan gränsers flyktingarbete, men landade i stället på 125 000 kronor. Succén var ett faktum.

– Jag minns att jag låg på golvet mot slutet och skrattade och grät samtidigt. Skrattade för att det gått så bra och grät för att svenska folket kraftsamlade och visade sådan solidaritet och givmildhet. Det var ett virrvarr av känslor som troligen triggades igång av alldeles för lite sömn.

I år går alla slantar till Kvinna till Kvinna – en ideell organisation som arbetar med att stoppa sexuella övergrepp i skolor, skapa trygga platser längs flyktvägar och ge kvinnor större makt över sina liv.

– Att hälften av världens befolkning behandlas annorlunda, på ett sämre sätt, är en galenskap år 2017. När världens mäktigaste man påstår sig vara ”pro life” men sedan vill försämra sjukvården blir känslan att det egentligen är kvinnors rättigheter man hugger efter. Det normaliseras och ger tummen upp för förtryck. Det kan vi inte gå med på.

På lördag klockan 10 drar spelfesten igång och håller på ända till lunchtid på söndag. Och schemat är minst sagt fullspäckat. Till exempel kör speedrunnern Mlie plattformsäventyret ”Hercules”, Bandai Namco visar upp nya spel och Female Legends håller lektioner i ”League of Legends”.

För Amanda Palmgren, sekreterare i kvinnliga e-sportföreningen Female Legends, kändes det självklart att vara en del av projektet.

– Vår förening och och våra medlemmar får ofta utstå hat, hot och sexuella påhopp för att vi spelar spel och har ett intresse för e-sport. Genom att stötta Kvinna till Kvinna hoppas vi på att kunna jobba för en bättre värld där kvinnor inte behöver utstå den här typen av bemötande i någon aspekt, säger Palmgren.

Men trots ett rätt så tungt bakomliggande budskap försöker Spelhjälpen ändå sprida värme och glädje. Andreas Linder menar att det roligaste är att interagera med tittarna och att stämningen brukar vara riktigt peppig i lokalerna.

– Vi har gjort vårt bästa för att visa upp en bra blandning, säger Linder. Alltifrån skräckspel som spelas av vettskrämda, stora kommande spel till små indietitlar och tips- och tricksskolor i specifika spel. Perfekt att vakna till, att lägga sig till och allt däremellan.

Hela schemat för Spelhjälpen 2017 hittar du HÄR och själva streamen HÄR.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB