Startsida / Inlägg

”Minecraft”-skulpturerna som får dig att tappa andan

av Effie Karabuda
minecraftsk0

Svenska succén ”Minecraft” är mer än bara ett spel – det är ett konstgalleri! Kolla in de här spektakulära verken som har skapats av tusentals olika block. 

Själv blir jag överlycklig om jag lyckas skapa ett hus med fyra väggar och ett tak – i bästa fall har jag till och med fått till en övervåning. Att bemästra byggandet i ”Minecraft” är verkligen en konst i sig. Bokstavligen.

Vissa spelare är så pass bra snickare att de kan förvandla de pixliga blocken till något som skulle platsa in i Louvren. En av dem är gamern ”Dr. Bond” som deltog i skulpturtävlingen Apex Events 2017 Invitational i det svenskutvecklade spelet och kammade hem förstaplatsen.

Det vinnande verket The Perfect Marionette är inte bara häpnadsväckande till ytan, utan fungerar också som en livs levande metafor. Håll i er, för det hela är rätt så pretentiöst. I stället för att porträttera temat ”mänsklig bedrift” på ett stereotypiskt sätt, ställde sig skaparen frågan ”Vad vill människor åstadkomma?” och fann svaret i ”perfektion”.

marionettegif minecraftsk5

”I mitten av verket sitter flickan, som håller i något som ser ut som en glaskula. Dock spelar inte föremålet i sig någon roll. Det handlar om vad du tror att hon håller i, vad som symboliserar ditt åstadkommande. En reflektion av perfekt skönhet. Marionettspelaren träder fram bakom henne och representerar alla olika tillstånd och känslor som man är styrd av samtidigt som de ger sig ut på sin egen irrfärd.”, skriver ”Dr.Bond”.

De andra bidragen som snubblade precis på mållinjen, ”Awakening – Null Bomb” och ”A Dream of Future”, är också rena rama ”håll käften”-materialet. Det förstnämnda visar upp en mer futuristisk bild av vårt samhälle, medan det sistnämnda vrider tillbaka klockan till en betydligt mer primitiv tid.

minecraftsk1 minecraftsk4

Snacka om att jag måste step up my game.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB