Startsida / Inlägg

Peppade seniorer ska tävla i ”CS:GO” – på Dreamhack

av Effie Karabuda
silversnipers1
Silver Snipers.

Silver Snipers är seniorlaget som ska ta sig hela vägen till Dreamhack Winter – med hjälp av e-sportlegendaren Tommy ”Potti” Ingemarsson.

Gamingcentret Inferno Online i Stockholm brukar vanligtvis bara krylla av tonårskillar som häver i sig Pringles-chips. Men inte idag. I ett avskilt rum sitter Abbe, Monica, Wanja, Bertil och Öivind och smuttar på sina kaffekoppar samtidigt som de spelar ”CS:GO”. Den äldsta av dem är 81 år gammal.

Laget har ett enda mål. Att tävla på Dreamhack Winter den 2 december. Till sin hjälp har de ”Counter-Strike”-världsmästaren Tommy Ingemarsson, kanske mer känd som ”Potti”, som var med och grundade succélaget Ninjas in Pyjamas. Ingemarsson har sadlat om till coach på senare år och gör nu allt för att seniorerna i Silver Snipers ska klå de två motståndarlagen på datorfestivalen i Jönköping.

– Det är jätteviktigt att ta hand om de äldre, för de är ett segment som ofta glöms bort. Det är jättekul och spännande att se att de faktiskt vill lära sig att spela. E-sport är ju till för alla, säger Ingemarsson.

Tommy "Potti" Ingemarsson och Wanja "Knitting Knight" Godänge
Tommy ”Potti” Ingemarsson och Wanja ”Knitting Knight” Godänge

Även om ”Potti” oftast brukar träna yngre spelare menar han att skillnaden inte är särskilt stor när han handleder Silver Snipers.

– Fascinerande nog skiljer det sig inte så mycket. Det är lika för alla nybörjare. Jag var chockad över att man ville lära sig även i den här åldern. Kolla bara på Abbe, han har skrivit ner frågor och tog med sig papper hit. Passionen och viljan finns där oavsett hur ung eller gammal man är.

Matcherna är i full gång i Infernos lokaler. Alla i teamet pratar med varandra mitt under kulsprutandet. Monica utropar plötsligt att något har blivit fel. Men Wanja ”Knitting Knight” Godänge försäkrar snabbt sin kamrat om att de bara har bytt sida från ”counter terrorist” till ”terrorist”.

Wanja Godänge, 63 år, har aldrig spelat förut. Om man inte räknar ”Patiens” och ”Minröj” i Windows. Men trots sina okunskaper var det helt självklart att hoppa på projektet. Hon kände sig inte ett dugg nervös.  

– Jag var bara förväntansfull och tyckte att det här skulle bli jättekul. Du vet, när man har blivit äldre är man inte så himla ängslig längre, säger hon.

”Knitting Knight” berättar att hon fick flera kills redan under sin första match. Men hon är inte säker på om det berodde på skicklighet eller nybörjartur. Hon menar också att det svåraste inte var att skjuta i spelet, utan att lära sig enklare saker som till exempel att logga in i själva programmet. Men även om det finns en hel del tekniska trösklar ser 63-åringen ändå mycket fram emot upplevelsen på Dreamhack.

– Det är fjärilar i magen samtidigt som det finns en viss anspänning. Jag har ju aldrig varit där så jag vet inte vad jag har framför mig. Gud vad kul det ska bli!

Nästa vecka är Silver Snipers på plats bland tiotusentals besökare och flera av världens bästa professionella gamers. Om Godänge ville skulle hon säkert kunna ta sig an en e-sportkarriär. Men det verkar inte riktigt vara planen.

– ”CS”-proffs tror jag inte att jag ska bli. Men spelet är ju nedladdat hemma så såklart kommer jag gå in och spela. Ibland är det bara skit på tv vet du, haha.

Silver_Snipers
Abbe, Wanja, Bertil, Monica och Öivind.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB