Startsida / Inlägg

”The Sims 4: Katter & Hundar” – djurfesten som fansen väntat på

av Effie Karabuda
TS4_EP4_Screen_1
Rate

The Sims 4: Katter & Hundar

Från 12 år

Format: PC, Mac

Pris: Ca 399 kr

Utvecklare: EA Maxis, The Sims Studio

Utgivare: Electronic Arts

Tacoskatter och clownhundar – det finns oändliga möjligheter att pimpa djuren i ”The Sims 4”. Men ändå lockar de nya och mer realistiska inslagen mest.

Det är inte särskilt svårt att göra ”The Sims 4”-fansen nöjda. När EA släppte sin expansion med katter och hundar var det lite som att ge ett gäng sockerstinna 5-åringar en hög med piggelinglassar. De hade tjatat och tjatat och nu äntligen fått vad de bett om. Precis som alla andra fans är jag väldigt belåten över att djuren gör sitt intåg. Faktum är att deras blotta existens kändes till en början tillräcklig för att spelserien skulle få sig ett rejält lyft.

Men så påminde ”skapa ett husdjur”-läget mig snabbt om att expansionen också såklart är packad med en drös plojiga inslag. Katter inklämda i en tacosdräkter, hundar med brödskivor runt fejan och rävar i full robotutstyrsel. Pälsar i alla olika färgnyanser och mönster. Ja, man kan till och med ta fram sprayflaskan och skriva politiska slagord på sitt djurs stackars panna. 

TS4_EP4_Screen_2

Lekfullheten i all ära, men jag har ändå alltid varit mest förtjust i simulatorns realism. Den största förändringen i den nya expansionen är att de lurviga små rackarna inte längre går att styra. De har en helt egen vilja. Och alla deras behov är dolda. Det är alltså helt omöjligt att veta om och när din nya sambo kommer att klösa sönder lädersoffan, kissa på köksgolvet eller vill ha en klapp på huvudet. Exakt som i verkliga livet. Den här sortens genialiska oförutsägbarhet skapar en större utmaning och spänning som hade behövts redan i ”The Sims Unleashed”.

Men ovissheten skapar också en viss förvirring. Visst, jag kan köpa att jag inte behöver ha stenkoll på min ragdolls urinblåsa, men att inte ens känna till när min kisse fyller år är ju en gnutta respektlöst. Det hade väl inte varit alltför krångligt att klämma in en informationsruta?

TS4_EP4_Screen_3

Den lantliga auran är i alla fall ett uppskattat stilgrepp som påminner mycket om seriens gamla stad Appaloosa Plains. Bland rutiga sittpallar och vita porslinskåp kan de små valparna röja runt med sina gummibollar och tuggleksaker. Eller fetast av allt; glida fram ovanpå en robotdammsugare.

Simmarna har däremot lite mer seriösa åtaganden, till exempel att jobba som veterinär. Men yrket fungerar snarare på samma sätt som att driva en restaurang. Du ökar dina skills utan att dra in särskilt mycket pengar eller ha tydliga arbetsuppgifter. Dock finns det en otrolig humor i att låta en bulldog genomgå en flera timmar lång operation, fast han egentligen bara hade en lite rinnig nos. 

Kalla mig lättköpt, men ”Katter & Hundar” gav mig precis det jag ville ha. Lite mjau. Och lite voff. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB