Startsida / Inlägg

Nyanlända besöker Dreamhack – får träffa ”CS:GO”-stjärnan

av Effie Karabuda
emmathelanderdreamhack
Yacine ”yzn” Laghmari fotograferas med ett fan under DreamHack Summer 2017. Foto: Emma Andersson/DreamHack

På lördag kommer 20 nyanlända ungdomar att få leva ut sin gamingdröm på Dreamhack – och hälsa på både e-sportlag och kända streamingprofiler.

Nyanlända unga och etablerade svenskar ska kunna mötas i en gemensam hobby. Det är tanken med projektet Min Nya Vän som drivs av IM Individuell Människohjälp och SJ. Redan nu i helgen, under LAN:et Dreamhack i Jönköping, kommer 20 stycken unga som precis anlänt till Sverige att få träffa några av världens mest populära gamers.

Genom Min Nya Vän kommer de nyanlända att hänga med en grupp från Dreamhack Crew som de kan dela sitt e-sport- och dataspelsintresse med. Dessutom ska de få testa olika spel, titta bakom kulisserna och möta e-sportlag samt streamern och ”CS:GO”-stjärnan Yacine ”yzn” Laghmari.

– I e-sporten möts alla olika sorters människor, med olika bakgrund över ett gemensamt intresse, spel. Alla tävlar mer eller mindre med samma förutsättningar, vilket gör e-sporten unik. Det är också den anledningen som gör att jag älskar e-sport och tror att den växer sig allt större för varje dag som går, säger Yacine ”yzn” Laghmari.

Det har varit en utmaning för IM att nå unga svenska män. Men nu hoppas man på att Dreamhack blir en bra plats där killar med olika bakgrunder kan sammanstråla.

Till exempel ska ”yzn” dela med sig av sin berättelse om hur han hittade till e-sporten. Vägen dit kantades av umgänge i fel kretsar och en orolig mamma som köpte en speldator åt sin son. Det sistnämnda blev starten på Laghmaris streamingkarriär.

– Det är väldigt roligt att gänget ska få hänga med Yacine och höra om hans resa, han är en av de största i Sverige inom e-sporten. Han är ju dessutom ett typexempel på hur viktigt ett gemensamt intresse kan vara för ömsesidig integration. Det är precis det vi försöker uppnå tillsammans med SJ genom projektet Min Nya Vän, säger Maria Söderborg från IM.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB