Startsida / Inlägg

Spel som simulerar skolskjutning ska hjälpa lärare

av Effie Karabuda
skolskjutningspel
Foto: AP/skärmdump

En man skjuter i en grundskola. Ska läraren springa med eleverna eller blockera dörrarna? Här är spelet som simulerar det värsta tänkbara. 

Columbine. Sandy Hook. Virginia Tech. Aztec High School. Det är bara fyra av hundratals förödande skolskjutningar som ägt rum i USA. Nu vill den amerikanska armén och inrikessäkerhetsdepartementet träna lärare i hur de ska hantera den här sortens massakrer – med hjälp av ett datorspel.

Tidigare har armén beställt liknande simuleringar för poliser och brandmän, men versionen som ska stötta skolpersonal är helt ny och lanseras under våren. Den utvecklas i skrivande stund av ett team på University of Central Florida Orlando, skriver AP.

Upplevelsen liknar ett skjutarspel i förstapersonsperspektiv där man rör sig genom korridorer, klassrum och matsalar samtidigt som barn springer omkring och ropar efter hjälp. I rollen som lärare får man välja mellan sju alternativ som ska skydda eleverna i olika situationer. Vid vissa tillfällen får man till och med prova på att spela som gärningsmannen.

”När man hör barnen och skriken känns det väldigt, väldigt verkligt”, säger projektledaren Brian Walker till AP.

För att få en större förståelse för hur en skolattack påverkar människor har forskarna lyssnat på flera inspelningar. De har också pratat med en mamma vars barn mördades 2012 i Sandy Hook-skjutningen, där totalt 20 lågstadiebarn omkom.

”Vi kan förhindra många av dessa dödsfall. Vi kan förbereda folk bättre”, säger Tamara Griffith, en av ingenjörerna bakom programmet, till AP. ”Vi kan skapa en tryggare miljö om vi ser till att det här hamnar i händerna på rätt personer.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB