Startsida / Inlägg

Tekniska museet uppmärksammar sextrakasserier i spelbranschen

av Effie Karabuda
vispelarintemed1

Just nu samlas berättelser om övergrepp i spelbranschen under hashtaggen #vispelarintemed. I vår planerar Tekniska museet att ställa ut flera av vittnesmålen.

Slutet av 2017 präglades starkt av metoo-rörelsen där en rad branscher gick samman i olika upprop. Nu är det spelvärldens tur. Och Tekniska museet är med och storsatsar.

Museet tänker ställa ut ett urval av alla redogörelser om övergrepp, sexuella trakasserier och kränkningar inom spelindustrin anonymt – i hopp om att de ska få större spridning.

– En del av berättelserna vi samlar in kommer att få vara med i spelutställningen i vår och kommer också sparas i Tekniska museets arkiv. Så det här kommer att gå till historien. Det är väldigt stort och jag är stolt över att få vara en del av det, säger spelexperten och TV4-profilen Paula ”Fenjima” Manrique, som även är en av initiativtagarna till projektet.

Uppropet berör alla inom spelbranschen, spelmedia och e-sporten. Konstnären Anna Nilsson har varit med och illustrerat bilder till sociala medier och Linda Sandberg, som drev #teknisktfel, har också hjälpt till att kicka igång manifestet.

– Det handlar om att ge alla en röst, säger Manrique. Alla som inte är kända spelprofiler eller har kanaler att nå ut i. Vi står enade.

Du kan själv skriva under #vispelarintemed HÄR.

Som en del av rörelsen #metoo bryter vi tystnaden.

I chattrummen, på kontoret, i kommentarsfältet, på sociala medier och på e-sportarenan blir vi ifrågasatta, förminskade och trakasserade.

Online får vi höra att vi är inkompetenta, attention whores, och på företagen att vi måste vänja oss vid de nedvärderande kommentarerna maskerade som ”skämtsam jargong”.

På e-sportturneringarna blir vi ombedda att skicka nakenbilder, gå tillbaka till köket och får höra att det måste vara en man som spelar på vårt konto.

Vi har fått nog!
Äntligen är det dags för ett upprop för oss inom spelvärlden. Berättelserna kommer från spelmedia, spelbranschen och e-sporten och berättas av kvinnor, icke-binära och transpersoner.
Vi vittnar om allt från sexuella trakasserier till härskartekniker och om att bli förminskande av från våra kollegor, chefer och medspelare.

Tyvärr har det dåliga beteendet normaliserats och spelkulturen har gått från att vara välkomnande till en sluten pojkgrupp där vi fått kämpa för att göra oss hörda och bli tagna på allvar. Men det behöver inte förbli så, tillsammans kan vi göra skillnad och med hjälp av det här uppropet kan vi uppmärksamma ett beteende som har gått alldeles för långt. Ett beteende som inte är okej och som inte bör accepteras som en ”del av vårt jobb”.

Att underteckna uppropet behöver inte innebära att man personligen har blivit utsatt för övergrepp, kränkningar eller trakasserier.

Men om du har något att berätta så får du gärna bidra med en kort beskrivning av vad du varit med om, antingen genom formuläret eller genom att maila till vispelarintemed@gmail.com Alla berättelser kommer att vara anonyma.

*Berättelserna kommer att arkiveras anonymt på Tekniska museet och ett urval kommer att synliggöras i museets kommande utställning om dataspel.

Om du vill ha din berättelse helt sekretessbelagt så klicka i JA-rutan längst ned i formuläret. Skriv gärna i hur många år det gäller (upp till 50 år).

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB