Startsida / Inlägg

Female Legends får 5 miljoner – för att locka tjejer till e-sport

av Effie Karabuda
femalelegendsarvsfonden
Foto: Female Legends

E-sportscenen domineras av killar. Men nu får föreningen Female Legends 5,3 miljoner av Arvsfonden – med målet att hjälpa fler tjejer nå proffsnivå. 

På bara ett år har Female Legends gått från att dela ut flygblad på Dreamhack till att ha över 1600 medlemmar. E-sportcommunityt som är till för tjejer och icke-binära gör nu en ny satsning. Det treåriga projektet ”Framtidens e-sport” får 5,3 miljoner av Arvsfonden för att arbeta med ojämlikheten inom e-sport.

– Vi har länge sett den problematik som finns för tjejer inom e-sport och vi är glada
att andra samhällsaktörer också börjat förstå och vill arbeta förebyggande mot
detta, säger Liza Lind, ordförande i Female Legends.

Tanken är att man ska skapa en mer inkluderande e-sport genom att erbjuda en trygg plats för tjejer att utveckla sitt intresse på. Genom att anordna träningsläger och utbildningskonferenser ska man ta reda på vilka svårigheter kvinnor upplever inom sporten. Sedan ska den kunskapen omvandlas till olika strategier som förhoppningsvis kan lösa en stor del av problemen.

Tack vare pengarna som skjuts in kan flera personer arbeta med projektet på heltid, vilket gör att arbetet med att lyfta e-sportande tjejer kommer att påskyndas, enligt Liza Lind. Dessutom blir rapporten från ”Framtidens e-sport” ett vetenskapligt bevis för hur kvinnors situation ser ut i gamingvärlden.

Hans Andersson, enhetschef för Arvsfonden, var med och beslutade om det ekonomiska stödet.

– Female Legends projekt är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att lyfta samhällsfrågor, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB