Startsida / Inlägg

Trump efter skolmassakern: ”Spelvåldet formar ungas tankar”

av Effie Karabuda
trumpspelvåld
Foto: Activision/AP

Våld i spel kan ha en dålig inverkan på unga. Det menar USA:s president Donald Trump efter den senaste skolskjutningen i Florida.

På alla hjärtans dag dödades 17 personer när 19-åriga Nikolas Cruz gick till attack mot sin gamla skola norr om Miami i Florida. Vettskrämda elever flydde skottlossningen och polisens insatsstyrkor lyckades till sist gripa gärningsmannen.

Nu är debatten om skärpta vapenlagar på tapeten ännu en gång. Och president Donald Trump har hittat flera syndabockar.

Under en presskonferens med föräldrar och barn som påverkats av landets alla skolskjutningar var Trump tydlig med sin ståndpunkt. En del av skulden ska läggas på våldsamma tv-spel och filmer.

”Vi måste göra något åt vad de ser och hur de ser det, och också tv-spelen. Jag hör från fler och fler människor att nivån av våld i spel verkligen formar unga människors tankar. Och sen kan du ta det ett steg längre och då handlar det om filmer som är väldigt våldsamma. Men ett barn kan ändå se sådana filmer om sex inte är inblandat men om mord är inblandat.”, säger presidenten i ett klipp från CNN.

Det här är inte första gången en amerikansk politiker antyder att tv-spel kan skada unga. Tidigare i veckan skrev Rolling Stone om Matt Bevin, Kentuckys guvernör, som också riktade kritik mot kulturformen efter Florida-skjutningen. Han anklagade bland annat spel för att ”fira människoslakt”.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB