Startsida / Inlägg

Amerikansk politiker vill chockhöja skatt på våldsspel

av Effie Karabuda
skattspelvåld
Foto: Rockstar Games/2K Games

Republikanen Robert Nardolillo vill göra det dyrare att köpa våldsamma spel. Tanken är att den extra skatten ska betala för skolors arbete med psykisk ohälsa.

Efter att skolmassakern i Parkland, Florida skördade 17 människoliv tar en amerikansk politiker ställning mot spelvåldet. Robert Nardolillo, som är republikansk medlem i Rhode Island State House, vill höja skatten med 10 procent på alla spel som har en åldersgräns på 18 år, rapporterar sajten Games Industry.

”Det är bevisat att barn som exponeras för våldsamma tv-spel vid en tidig ålder har en tendens att agera mer aggressivt än de som inte exponeras.”, säger Nardolillo till Games Industry.

Stater i USA har inte tillräckligt med makt för att göra våldsspel olagliga, men det här skatteförslaget kan bli ett sätt att ta sig förbi systemet. Pengarna som dras in på skatten skulle i så fall användas i skolor så att de kan lägga mer resurser på att hjälpa elever med psykisk ohälsa.

”Vårt mål är att göra varje skola i Rhode Island till en trygg och lugn plats för elever att utbilda sig på. Genom att erbjuda barn olika sätt att hantera sin aggression på redan nu, kan vi garantera en mer fridfull framtid.”, tillägger Nardolillo.

Den konservativa Rhode Island-politikern har fått medhåll från flera kollegor efter skolattacken i Florida. Bland annat presidenten Donald Trump och guvernören Matt Bevin tänker i liknande banor. De har båda två uttryckt skepsis gentemot spelvåldet och menar att spel kan påverka hur unga tänker, samt att det ”firar människoslakt”.

Läs också… Trump efter skolmassakern: ”Spelvåldet formar ungas tankar”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB