Startsida / Inlägg

10 bra saker att veta innan du spelar ”Sea of Thieves”

av Effie Karabuda
seaofthieves_tips

Gör dig redo inför ett av årets absolut hetaste släpp! Här är 10 tips som kommer vara till stor hjälp när du leker pirat i ”Sea of Thieves”. 

mark

10. Gå undercover på natten

När solen går ner är det väldigt lätt att få syn på andra skepp då de lyser ungefär lika starkt som Eiffeltornet på nyårsafton. Därför är det smart att släcka alla lyktor på fartyget så att du inte blir upptäckt. Dessutom är det en grym taktik om du vill smygattackera intet ont anande motståndare.

mark

9. Trimma dina segel

Det här är a och o för att nå dit du vill på smidigast sätt. Ett riktigt nybörjarmisstag är att lämna dina segel i ursprungspositionen, vilket kommer att göra dig till ett enkelt byte. Men om du tittar upp i skyn kan du se i vilken riktning vindlinjerna rör sig. Följ vinden för att boosta din fart och snabbt fly undan fiender som vill ta kål på dig.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
mark

8. Spela inte med slöa landkrabbor

Kommunikationen spelare emellan är grunden för hela ”Sea of Thieves”. Visst, du kan spela solo och ha skoj med främlingar, men i de flesta fallen kommer det att göra dig till en sämre pirat. Många är nämligen inte jättepigga på att varna för faror, lägga upp strategier och ge tips när de lirar med folk som de inte känner. Om du har möjlighet är det därför bäst att ta in dina kompisar i besättningen.

mark

7. Centrera alltid skeppet

Så fort du inte styr skutan är det lätt att hamna på villovägar om du inte har centrerat ditt skepp först. Det gör du genom att se till att den guldiga pinnen på ratten pekar uppåt. Du kommer att höra ett litet klick när du har placerat den rätt. Få in det här som en rutin varje gång du behöver överge kaptensrollen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

mark6. Ankaret är din bästa vän

Använd inte järnkroken bara när du ska stanna. Den är perfekt om du vill göra en 180-vändning med skeppet, till exempel ifall du blir jagad. Snurra åt det hållet du vill åka åt, släpp ankaret och rätta till kursen.

mark5. Ha kanonkul – skjut ut dig själv!

Piraternas egen X2000! Jag vet att det låter livsfarligt, men det här är inte bara barnsligt roligt utan också väldigt praktiskt. Plocka ur kanonkulan, klättra in, sikta och se dig själv flyga i raketfart mot ditt resmål. Nu hinner du stiga i land på den där ön och nå den dyrbara skatten först av alla.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

mark

 4. Gör inte stegräkningen till en pina

I en del uppdrag behöver du räkna antalet steg från en viss punkt till en annan för att slutligen nå den nedgrävda skatten. Det kan vara lite klurigt att hålla räkningen i huvudet och gissa dig fram till guldgömman. Men det finns en lösning! Ta ut kompassen och håll in RT på Xbox eller vänsterklick på PC så att den är mitt framför ditt fejs. Rör dig medan knappen är intryckt, känn vibrationerna i handkontrollen eller lyssna på fotstegen och du har snart hittat rätt.

 mark3. Skydda ditt guld till varje pris

Jag vet att du gärna vill fortsätta din jakt ute på de böljande vågorna tills hela skeppet är fullt med krimskrams. Men det gäller att vara försiktig. Om ditt skepp sjunker eller om du lämnar det finns det en risk att allt guld hamnar på havets botten eller blir snott av några elakingar. Mellan alla resor kan det vara värt att ta dig till en av utposterna på kartan och sälja dina dyrgripar till Gold Hoarder’s Shopkeeper. Eller så kan du se till att hitta bra gömställen för dina skattkistor. Lägg dem till exempel i crow’s nest, på captain’s balcony (finns på större skepp), under ratten och bakom tunnorna i lower decks.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

mark2. Åk inte utanför kartan – det är en dödsfälla

Tro mig, du vill inte åka längre än vad kartan visar. Vattnet och himlen dränks i en blodröd färg och vips har skrovet tagit mer skada än en UFC-fighter. Och det hela sker på nolltid.

mark1. Spyan är ditt hemliga vapen

En stor del av piratlivet går ut på att bli stupfull. Ta dig några groggar, för all del, men ha alltid en hink nära till hands. Då kan du nämligen spara spyan till ett passande tillfälle och kasta den rakt i ansiktet på fienden. Hela skärmen kommer att täckas av din gröna geggamoja. Mysigt.

Sea of Thieves släpps 20 mars till Xbox One och PC. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB