Startsida / Inlägg

I ”Kirby Star Allies” hamnar spelets stjärna i skymundan

av Effie Karabuda
kirby6
Rate

Kirby Star Allies

Från 7 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: HAL Laboratory

Utgivare: Nintendo

När Nintendo kryddar till ”Kirby”-serien med co-op-inslag är kaoset fullskaligt. Vår rosa huvudkaraktär hade mått bra av lite mer egentid i strålkastarljuset.

Efter Yoshi är Kirby min personliga favorit bland Nintendohjältarna. Den uppblåsta, rosa filuren väcker samma ”åh jag vill bara nypa dig i kinderna!”-känsla som när man får hålla i en 5 månaders-bebis. Det är också därför det gör så ont i mitt modershjärta när Kirby behöver släpa på ett gäng bekräftelsesökande kompanjoner i ”Kirby Star Allies” i stället för att få skina för sig själv.

Jag kan välja mellan att spela ensam med tre datorstyrda gubbar, eller i co-op med upp till fyra spelare inklusive mig själv. Här är det Kirby som håller i taktpinnen och bestämmer när och hur han vill få draghjälp. I vanlig ordning slukar figuren allt i sin väg och kan sno egenskaper från fienderna som vilar i hans stora gap. Detsamma gäller karaktärerna som följer med mig på resan – deras färdigheter är guldvärda att anamma i strider där olika element möter varandra. Is klår eld. Sten krossar block. El chockar det mesta. Ni fattar grejen.

kirby4

Den lilla kvartetten slår sig fram på klassiska Nintendo-banor bland turkost vatten, lavaplaneter och pampiga slott – medan vapen uppgraderas och snirkliga pussel blir lösta. Vi snurrar ihop oss till ett litet hjul och tar sönder väggar, hoppar upp på en flygande stjärna och bildar ett rullande tåg som knockar monster på löpande band.

Svårighetsgraden borde nästan kallas för lätthetsgraden. Jag betar av nivå efter nivå löjligt snabbt och hinner knappt smälta alla intryck. Bossfighterna hade jag klarat av med endast lillfingret. Samtidigt som jag tittar åt ett annat håll. Och har på mig hörselkåpor. Men spelet riktar sig å andra sidan främst mot en yngre målgrupp som kanske inte kräver en tvättäkta ”Dark Souls”-utmaning.

kirby5

Av den anledningen skulle man också kunna kalla spelet för barnsligt, men jag ser det snarare som en ynnest att Nintendo vill bädda in mig i bomull. Som om jag vore sju år gammal igen. Så fort jag kliver in i deras fluffiga, glättiga värld med pigga animationer känns det som att mamma klappar mig på huvudet och säger att allt kommer att bli bra igen.

Det enda jag önskar är att den rosa stjärnan inte tvingades bli den där kameleonten som anpassar sig efter sina medhjälpare. Visst, det kan vara kul att rucka om konceptet och ta in lite gästspel då och då. Men låt en huvudroll få vara en huvudroll!

Jag menar, jag kan inte tala för Kirby. Men jag gör det ändå. Och nobody puts Kirby in the corner.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB