Startsida / Inlägg

Trump kallade in spelchefer till möte – visade skräckklipp

av Effie Karabuda
trumpspelvald1
Foto: Evan Vucci, TT / Activision

I går samlade USA:s president Donald Trump högt uppsatta personer inom spelbranschen i Vita Huset. Där möttes de av kontroversiella våldsklipp. 

Den 14 februari dödade Nikolas Cruz 17 personer i en skolskjutning i Florida, USA. Sedan dess har presidenten Donald Trump letat med ljus och lykta efter en syndabock. För ett tag sedan menade han att ”tv-spelen formar ungas tankar” och har därför valt att ta ett snack med några chefer inom den amerikanska spelindustrin.

I går, den 8 mars, kallade Trump in till ett privat möte i Vita Huset där gamingbranschen fick stå till svars för sina verk, rapporterar The Washington Post. Bland annat representanter från Bethesda och Take Two befann sig på plats. Bethesda är känd för sin blodiga skjutare ”Doom” och Take Two ger ut skandalomsusade ”Grand Theft Auto”.

Presidenten inledde samtalet med att spela upp en 88 sekunder lång video med ett hopkok av bilder från bland annat ”Wolfenstein”, ”Fallout 4” och ”Call of Duty”. Klippet, som finns på Vita Husets Youtubekanal, innehåller bland annat material från det ökända ”CoD”-uppdraget ”No Russian” – där spelaren får delta eller bevittna en massaker på en flygplats.

Efter att ha visat videon ska Trump ha sagt ”Det där är våldsamt, eller hur?”, enligt Missouri-politikern Vicky Hartzler som närvarade under träffen.

Republikaner samt konservativ media ska ha pressat Trump och bett honom överväga striktare åldersgränser på tv-spel. Samt sagt åt honom att lägga fram strategier rent allmänt kring hur man ska försvåra spelköp för barn. Under sammankomsten påpekade också flera att brutala tv-serier och filmer bör få en lika stor del av skuldkakan.

Brent Bozell, vd för Media Research Council och en deltagare i mötet, förstod Trumps oro när det gäller dödandet i spel.

”Jag tror att han är djupt störd av många av sakerna som visas i de här spelen som är så fruktansvärt våldsamma, illvilligt våldsamma”, säger han. ”Uppenbarligen är det olämpligt för barn, och jag tror att han bekymrad över det.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB