Startsida / Inlägg

Det här vet vi om Bethesdas nya ”Fallout 76”

av Effie Karabuda
fallout76

Bethesda har avslöjat sitt nya spel ”Fallout 76”. Men vad handlar det egentligen om? När släpps det? Och hur skiljer det sig från de hyllade föregångarna? 

Det råder en hel del hemlighetsmakeri kring ”Fallout 76”. En trailer har visserligen lagts upp, men vi lär nog inte få någon mer officiell info förrän 10 juni under presskonferensen på E3. Däremot är det fritt fram att spekulera kring vad som väntar. Nästa del i Bethesdas omtyckta apokalypsserie verkar nämligen ta en ny riktning.

I stället för ett klassiskt singleplayer-rollspel ska man satsa på ett onlinerollspel med starka överlevnadselement – lite i stil med ”DayZ” och ”Rust”, enligt tre insatta personer som pratat med Jason Schreier från Kotaku.

Även om trailern ser ut att följa ett typiskt ”Fallout”-recept med retroinslag och amerikansk atmosfär har serien alltså genomgått en liten förändring. I vanlig ordning kommer det att finnas uppdrag, en tydlig story och utrymme för byggande, men samtidigt blir det mer fokus på onlineupplevelsen, menar Schreiers källor.

Spelet är också döpt efter ”Vault 76” som har nämnts i både ”Fallout 3” och ”Fallout 4”.  Tanken är att valvet ska öppnas 20 år efter kärnvapenkriget. I trailern visar klockor att året är 2102 – det vill säga långt innan både den tredje och fjärde delen som utspelar sig 200 år efter kriget.

Det här innebär att ”Fallout 76” har helt andra premisser. Mänskligheten har inte hunnit etablera sig och det finns knappt några städer eller bosättningar. Civilisationen måste byggas om på nytt. Precis som budskapet i trailern pekar på; ”When the fighting is stopped, and the fallout has settled, you must rebuild.”.

Det är inte heller bara Bethesdas huvudkontor i Maryland – där bland annat ”Skyrim” och Fallout 4″ har utvecklats – som jobbar på det kommande äventyret. Även företagets team i Austin håller i taktpinnen. Austin-studion var tidigare känd som BattleCry Studios och har arbetat mycket med just onlinespel.

Än så länge vet vi inte när ”Fallout 76” släpps. Men datumet 27 oktober dyker upp i trailern. Kan det kanske vara ett tecken?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB