Startsida / Inlägg

Så blev ”Star Stable”-Matilda en idol för unga gamers

av Effie Karabuda
matildastarstable

Hon når ut till 100 000 spelintresserade tjejer i veckan på Youtube. Matilda Källström är ansiktet utåt för ett av världens största hästspel – svenska ”Star Stable”. 

logo

Genre: MMORPG

Antalet registrerade användare: 14 miljoner

Antalet spelare/månad: Cirka 500 000

Antal visningar på Youtube-kanalen: Över 20 miljoner

Boken baserad på spelet, Ödesryttarna: Jorvik kallarsläpptes 5 maj. Den finns ute som ljudbok 1 juni.

För tre år sedan fick Matilda Källström – på den tiden servitris och frilansande skådespelare – ett avgörande telefonsamtal. Det var hennes nära vän och producenten Simon Lussetti på andra sidan luren.

– Vad vet du om hästar?

– Massor!, svarade Matilda halvt på skämt.

Sedan gick allting väldigt snabbt. Ena sekunden gick hon på casting, i nästa hade hon landat jobbet. Numera är hon programledare för en webbshow på häst- och äventyrsspelet ”Star Stables” Youtubekanal, och är mer känd som Matilda Opalpie inom communityt.

”Star Stable” är den svenska spelhiten som har över 14 miljoner registrerade användare världen över, spelas i 182 länder och finns på 13 olika språk. Onlinerollspelet går ut på att utforska fantasyvärlden Jorvik på hästrygg och riktar sig främst till tjejer i åldrarna 9-16.

Innan Matilda blev en av studions främsta profiler var hon ett stort fan av ”Star Shine Legacy” – en serie på 4 cd-rom spel som lade grunden till dagens ”Star Stable Online”.

– Jag är hästtjej och prenumererade på en massa hästtidningar när jag var yngre. Med en fot i hästvärlden och en fot i kärleken för gaming så ligger spelet mig väldigt varmt om hjärtat.

Som frontfigur för Youtubeprogrammet Star Stable News – med över 100 000 tittare i veckan – kan man utan att överdriva kalla Matilda för lite av en kändis. I alla fall inom spelets kretsar. Det var på hennes första SSO-event för några år sedan som hon insåg hur stor fanbasen faktiskt är.

– Vi hade ett event mitt i Stockholm dit tusentals tjejer från hela Sverige kom för att träffa oss. Det var första gången jag fick träffa spelare IRL, ta selfies och skriva autografer.  Det är fantastiskt kul och inspirerande att träffa våra fans. Och helt galet! Det är lätt att glömma att över hundratusen tjejer runt om i världen tittar på det vi gör varje vecka.

I rollen som programledare presenterar Matilda nyheter och uppdateringar tillsammans med sin kollega, Game Master Ylva, på ett peppande och inkluderande sätt. Hon har även medverkat i andra webbserier under fantasyäventyrets flagg – bland annat i ”Together” där hon reser runt och utforskar människans relation till hästar. Responsen på Youtube har varit nästan uteslutande positiv.

– Jag tror att spelarna gillar tonen vi har och att det är en trygg plats där vi samlas kring något vi alla är gemensamt passionerade kring – spel och hästar. Sen tror jag att de gillar min och Game Master Ylvas samspel. Vi är alltid fyllda med energi och värme för att tittarna alltid ska kunna skratta med oss, även om de har en dålig dag.

Men någon enstaka gång har det hettat till i kommentarsfältet.

– Under de tre åren jag jobbat med detta har jag kanske fått en handfull hatkommentarer, om man ens kan kalla dem för det. Ha ha, jag minns att en person en gång skrev; ”Du är för gammal för detta, skaffa dig ett riktigt jobb”. Det är nog den värsta hatkommentar jag fått, vilket jag ofta tänker på och är väldigt tacksam för.

StarStable-Together-Matilda-Vet

”Star Stable” har, förutom sin starka Youtube-närvaro, också valt att yngla av sig på andra lite mer traditionella plattformar. I början av maj släpptes den första boken i en trilogi baserad på spelet – Ödesryttarna: Jorvik kallar av Helena Dahlgren. Där kastas läsaren in i en historia om hur fyra tjejer och deras hästar blir vänner, men ställs inför en rad utmaningar då Jorvik hotas av onda makter.

När berättelsen sedan skulle bli en ljudbok kändes det självklart för företaget att låta Matilda läsa in den, i och med användarnas starka koppling till henne.

– Det är en fantastiskt fängslande historia. För oss som spelar ”Star Stable”, men även för folk som inte gör det. Jag älskar att man kan rida i Ödesryttarnas fotspår i spelet och uppleva historien med egna ögon. För mig gör det historien allt mer verklig, bilderna allt mer färgstarka. Kollar man på intresset kring boken, eller böcker för unga generellt, så talar det absolut emot fördomen att unga gamers inte läser. Tvärtom!

IMG_0174

Boklanseringen har inte bara blivit en stor höjdpunkt för studion, utan även för Matildas personliga yrkesresa.

– Inspelningen är ett av mina absoluta favoritminnen för det har alltid varit en dröm att få läsa in en ljudbok.

Programledare, skådespelare och nuförtiden också inläsare. Matilda Källström är en av få som lyckats nå ut till en så pass stor grupp av framför allt allt unga tjejer som spelar. Den kärlek och glädje hon får av sina fans går knappt att jämföra med stämningen i andra communities. De ritar porträtt av henne, skickar in handskrivna brev och spammar hennes sociala medier med hjärt-emojis.

Kanske beror det på att de känner att Matilda, precis som dem själva, brinner för allt som är ”Star Stable”. 

– Jag har så många minnen att jag inte ens kan räkna dem. Det händer alltid helt galna saker när vi spelar in. Jag har skrattat för en hel livstid på det här jobbet!

Läs också… Svenska ”Star Stable” – svenska hästsuccén som spelbranschen glömmer bort

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB