Startsida / Inlägg

Kvinnor är det minsta problemet i ”Battlefield V”

av Effie Karabuda
battlefieldkvinnor

Panik utbröt när andra världskriget-skjutaren ”Battlefield V” visade sig innehålla kvinnor. Men sanningen är att spelserien har betydligt större bekymmer…

En kvinna på omslaget av ”Battlefield V” ledde till en skitstorm (läs; eller i alla fall vad media blåser upp till en skitstorm när det egentligen handlar om rätt så få nättroll). Några ”fans” startade nämligen en hashtag. Den heter #notmybattlefield. Där kan de ventilera sina åsikter om att det inte är historiskt korrekt att kvinnor slåss i andra världskriget. En del jämför tjejer på stridsfältet med översminkade mördarrobotar som inte kan hantera ett gevär.

Som svar på kritiken säger Dice själva att de i alla lägen ”prioriterar underhållning framför äkthet”. Ja, alltså vem som helst kan väl räkna ut att ett spel inte är detsamma som en krigsdokumentär signerad BBC. Ändå är det en liten Horace Engdahl-manisk grupp av MÄNniskor som står fast vid sin tes och tycks ha förträngt några av de största skamfläckarna i ”Battlefields” historia. Tro mig, östrogenet som flödar i det svenska spelet just nu kan inte ens mäta sig med vissa skandaler. 

Det här med att man kan ”respawna”– det vill säga dö och sedan direkt återvända till samma plats – är till exempel något som Hitlers anhängare aldrig kunde utnyttja. Vet inte Dice att verkligheten inte ser ut såhär? Man kan inte få en kula i huvudet och komma tillbaka som om ingenting har hänt. I så fall hade nazi-Tyskland levt och frodats i skrivande stund. KATASTROF! Det är fritt fram att sprida hashtaggen #fighttherespawn.

För att inte tala om alla slumpmässiga soldater i ”Battlefield 1” som bara kan hoppa in i ett avancerat stridsflygplan och ratta varenda kontroll. Har inte Dice koll på att det krävs flera års träning och specialutbildning för den sortens ansvar? Ni hade lika gärna kunnat ge uppdraget till en guldfisk. Och hur kommer det sig egentligen att alla karaktärer kan plocka upp fiendevapen och vet exakt hur de fungerar? Utan en endaste manual. FÖRJÄVLIGT! Varsågod att använda hashtaggen #makesoldiersgreatagain.

Men å andra sidan, vad tusan vet jag om någonting. Jag är blott en liten kvinna. Eller förlåt. Jag menar mördarrobot.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB