Startsida / Inlägg

”PUBG” stämmer ”Fortnite” – anklagar konkurrenten för stöld

av Effie Karabuda
pubgvsfortnite

De två battle royale-succéerna möter varandra i rätten. ”PUBG”-studion Bluehole stämmer ”Fortnite”-skaparna Epic Games på grund av upphovsrättsintrång. 

Det blåser hårt på toppen. ”Playerunknown’s Battlegrounds” – som gav battle royale sitt stora genombrott – menar att ”Fortnite” har snott ”bli den sista överlevaren”-konceptet. Sydkoreanska ”PUBG”-utvecklarna Bluehole stämmer därför den amerikanska rivalen Epic Games och deras spel, rapporterar The Korea Times.

En representant från Bluehole berättar att företaget lämnade in stämningsansökan redan i januari. Nästa steg är att låta domstolen i Seoul, Sydkorea, bedöma huruvida ”Fortnite” är en kopia och bryter mot upphovsrätten eller inte.

När Epic Games lanserade sitt battle royale-läge i september förra året spreds anklagelser om plagiat och många gamers reagerade starkt på likheterna. I samband med händelsen förklarade Blueholes producent Changhan Kim för PC Gamer att det inte är battle royale-läget som är problemet, utan snarare själva tolkningen. Dessutom använder sig Epic av samma spelmotor – Unreal Engine.

”Vi vill inte ha någon slags äganderätt av genren. Sådant ska vi inte lägga oss i”, säger Kim och fortsätter; ”Det finns många olika problem men alla andra som släppte ett battle royale-spel gjorde sin egen grej, men det var Epic Games som gjorde det här spelet som liknar vårt och har samma element. Och det är själva problemet, att det var Epic Games.”

Sedan lanseringen fram till april i år har ”PUBG” sålts i över 40 miljoner exemplar på plattformen Steam. Fyra miljoner kopior av spelet har köpts av konsolanvändarna och intresset för mobilversionen växer.

Flera anser dock att ”Fortnite” har gått om ”Battlegrounds” i popularitet. I skrivande stund har Epics spel över 40 miljoner användare världen över.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB