Startsida / Inlägg

”Assassin’s Creed Odyssey”, den här gången lurar du mig inte

av Effie Karabuda
acodyssey

På nästan varje E3-mässa slår den till. Den ökända ”Assassin’s Creed”-förbannelsen som ohämmat bygger upp hajpen – för att sedan göra mig besviken.

Jag är lika dum varendaste gång. I princip varje år har Ubisoft presenterat en trailer för ett nytt ”Assassin’s Creed”-spel på E3 i Los Angeles. Ändå lär jag mig aldrig.

Tretton sekunder in i trailern för ”Assassin’s Creed IV: Black Flag” och jag är såld. En ensam lönnmördare gömmer sig inne på en sylta. Han är jagad. Klipp till två skepp som färdas på böljande, turkosa vågor där pirater strider med svärd och kanonerna är uppvärmda. Tankarna vandrar i väg. Jag? Den nya Jack Sparrow?! SJÄLVFALLET!

Tio sekunder in. Fågelperspektiv över Paris. Kyrkklockorna ringer. Någon gubbe i vit 1700-tals-peruk. Moln av krutrök. Men wow, LORDE börjar sjunga! ”Les Miserables”-barrikaderna under den franska revolutionen har aldrig sett bättre ut från takåsarna. ”Assassin’s Creed Unity”, du är guds gåva till mänskligheten!

Nio sekunder in. Shit i helvete de kör fågeltricket igen. ”Assassin’s Creed Syndicate”, ta mina pengar!!

I ”Assassin’s Creed Origins” behövde jag bara se fejset på min favoritkejsare, Julius Ceasar, för att fangirla sönder.

Nu när Ubisoft har utannonserat att seriens nästa del, ”Odyssey”, kommer att visas upp på E3 den 11 juni är jag rädd för att hamna i samma gamla fälla. Jag känner till premisserna och att spelet utgår från antikens Grekland. Redan där är jag körd.

Förlåt för detta elitistiska skryt, men eftersom att jag läste klassisk grekiska på gymnasiet och har analyserat både Iliaden och Odysséen finns det många fallgropar. Det räcker med att Ubisoft zoomar in på en liten antik gravsten och jag är där på nolltid med min grammatikbok. Drar de en referens till Homeros sätter jag +++++ direkt.

Ja jag vet, jag är lättköpt. Det är pinsamt. För när jag väl drar igång spelen har jag alltid känt mig missnöjd. ”Assassin’s Creed” är trots allt inte en mysig BBC-dokumentär som programleds av Mary Beard. Det är buggar med lemmar som spretar hit och dit, träliga smygarsekvenser och ett manus lika platt som Penny och Peg Parneviks podd.

Så se upp, Ubisoft. För nästa måndag är jag förberedd. Inga ”Game of Thrones”-aktiga manskörer som ooh:ar sig fram i ”Odyssey”-trailern biter på mig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB