Startsida / Inlägg

E3 2018: Därför vann Xbox över Electronic Arts – utan tvekan

av Effie Karabuda
xboxvsea

EA:s presskonferens kändes som en enda lång gäspning. Men när Xbox tog över stafettpinnen på söndagskvällen väcktes E3-hajpen igen. 

Vad minns jag egentligen från Electronic Arts presskonferens i lördags? Jo, jag minns att jag inte fick ett ”Dragon Age 4”. Och att ett mobilspel blev lika bortskämt som en amerikansk rikemansbrud som firar sin ”sweet sixteen”.

Det kändes som att EA ordbajsade sig igenom hela konferensen med ”Command & Conquer: Rivals”. Varför fick denna ”Clash of Clans”-kopia lika mycket skärmtid som ”Battlefield V” – om inte mer? Det är bortom all förståelse. Man kan inte haussa upp något som har en sådan snäv målgrupp. Mobilspelet riktar sig till hardcore gamers, men de vill ju hellre hålla på med den här sortens strategi på PC? Inte på Android eller iPhone! Vafalls?!

Det blev inte heller några överraskningar. ”Battlefield V” kändes uttjatat, ”Destiny”-inspirerade ”Anthem” var slätstruket och sportspelen bara en mängd uppradade kisspauser. Tacka vet jag gudarna för att svenskutvecklade ”Unravel 2” spred värme och kärlek med sitt co-op-mys. Och visst, ”Sea of Solitude” presenterades av en charmig och nervös tyska som bredde på med pretentiösa visioner – utan att få värdig respons av publiken.

Jag kände mig tom efter EA:s show. Tänkte att det här kan bli ett av de segaste E3-åren på länge. Men så kom Xbox in som en virvelvind dagen därpå och visade vart skåpet ska stå.

BAM! ”Halo Infinite” inledde starkt och satte direkt tonen för vad som väntade. Efter Master Chief-entrén fick vi en hel harang av godbitar; ”Metro Exodus”, ”Cyberpunk 2077”, ”Crackdown 3”, ”Sekiro”, ”Kingdom Hearts III” och ”Devil May Cry 5” bara för att nämna några.

Jag som gång på gång har tjatat om att Sony har ett vassare spelutbud än Microsoft börjar nu tvivla på om det verkligen stämmer. Jovars, Playstation har inte gjort sitt på mässan än. Men det här blir riktigt svårt att bräcka. För en gångs skull var PR-snacket och den dramatiska ”world premiere”-rösten helt i samspel med vad som faktiskt visades upp. Hatten av, Xbox! Och EA, ställ er i skamvrån.

Det återstår att se vad framför allt Sony har kokat ihop. Klockan 03.00 natten till tisdag får vi det svart på vitt.

Om du missade Xbox-konferensen kan du kolla in alla trailers HÄR.

Schema för alla andra sändningar hittar du HÄR.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB