Startsida / Inlägg

Svenska blocksprängaren ”Holedown” årets bästa mobilspel

av Effie Karabuda
holedownrecension
Rate

Holedown

Från 4 år

Format: iOS, Android

Pris: Ca 40 kr

Utvecklare: Martin Jonasson, Webbfarbror

Utgivare: Webbfarbror

”Rymdkapsel”-skaparen Martin Jonasson har överträffat sig själv. ”Holedown” är mobilspelet som du kommer att vilja tillbringa varje ledig stund med.

Jag vill inte spela. Fast jag vill spela. En sekund efter att jag lagt ifrån mig mobilen tar jag upp den igen. Bara ett försök till. ”Holedown” väcker liv i det ökända ”Candy Crush”-beroendet – utan att min plånbok tar stryk av gömda köp. Konceptet är så pass enkelt att det knappt behövs en genomgång innan jag är lika fast som ett tuggummi under skosulan.

I ”Holedown” skjuter jag bollar och tar sönder block, samtidigt som jag närmar mig kärnan av en planet. Med en begränsad mängd skott och vissa block som är mer fixerade än andra krävs det ett snabbt strategiskt tänk. Prickar jag rätt mellan de rundade hörnen kan jag hitta in i en vrå så att bollen studsar frenetiskt mot alla hinder. Dessutom kan jag uppgradera för fullt om jag fångar kristaller på vägen. Varje bana utmärks av den minimalistiska Martin Jonasson-estetiken med sin dova färgpalett. Släng på finstämda sci-fi-melodier och hela spelet känns som en tajt, sammanlänkad och perfekt liten rymdresa.

Det bästa är nästan att jag slipper den där ”rage quit”-pussellösningen som får mig att  aldrig mer vilja öppna en app igen. Grejen med Jonassons titlar – både ”Rymdkapsel” och ”Twofold Inc.” – är att de utmanar mig precis till den gräns att jag blir triggad till att fortsätta, i stället för att inta fosterställning och ge upp. Ännu en gång undrar jag vad som gör att den svenska spelskaparen ständigt lyckas knäcka besatthetskoden? Hur ser det egentligen ut inuti hans hjärna? Kan jag få låna den? Det är ett mysterium att man kan designa något så lättillgängligt och ändå få mig som spelare att känna mig både smart och duktig.

holedown01

Även om själva mekaniken i ”Holedown” har funnits sedan ”Pong”-tiden sätter Jonasson sin egen moderna prägel på allt han gör. Enligt mig är han och hans företag Webbfarbror den mest spännande mobilspelsutvecklaren just nu. Han visar att man inte behöver ”Monument Valley”-häpnadsväckande grafik eller flashiga levelsystem bara för att tillfredsställa en viss målgrupp. Även om jag skäms för att använda uttrycket ”less is more”, så skulle jag säga att det är precis den devisen som ”Holedown” lever efter.

Det kan omöjligen släppas ett bättre mobilspel i år. Minst fyra personer i min närhet har redan fått spelet som en App Store-gåva av mig. Och om jag hade råd skulle jag tvångsköpa det till Aftonbladets alla läsare. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB