Startsida / Inlägg

”Guacamelee 2” öser på med oemotståndliga galenskaper

av Effie Karabuda
guacamelee2recension
Foto: Drinkbox Studios
Rate

Guacamelee 2

Från 12 år

Format: Playstation 4, PC

Pris: Ca 179 kr

Utvecklare: Drinkbox Studios

Utgivare: Drinkbox Studios

”Guacamelee 2” har en personlighet som är svår att bräcka. Den färgsprakande plattformsfesten hittar nya grepp men behåller det bästa från föregångaren.

”Guacamelee 2” slänger uttrycket ”less is more” rakt in i väggen och mular mig med sin gränslösa attityd. Metroidvaniaspelet håller inte tillbaka på någonting och låter de mexikanska, mångskiftande miljöerna tala sitt tydliga språk. Det är befriande i en annars slätstruken gamingbransch. 

Brottaren Juan – förlåt, jag menar luchador Juan – ger sig ut i det kaosartade landskapet för att ta ner en riktig onding. Skurken Salvador har fått hybris och letar efter en helig guacamole som besitter superkrafter. Vår hjältes uppdrag blir att rädda världen från ännu en maktgalen tyrann. Han hamnar i dödens rike där alltifrån ponchoklädda skelett till drakar med neongröna vingar attackerar honom med otrolig pricksäkerhet.

guaca02
Foto: Drinkbox Studios

Vad som ser ut att vara en varm och härlig upplevelse full av humor är egentligen en rätt så brutal utmaning. Kanske beror det på att jag inte är världens vassaste plattformsspelare (”Rayman Legends” är liksom på min nivå), eller att Drinkbox Studios inte vill göra fansen alltför bekväma. Bara att ta sig fram är en kamp, om än en rolig sådan. Genom hela min resa görs det kärleksfull narr av mexikansk kultur och man är inte rädd för satiriska blinkningar – dock alltid med respekten i behåll.

I och med att föregångaren var en sådan megahit kan man tänka sig att det är svårt att behålla samma hajp. Men den andra delen i serien följer det gamla receptet med bravur och lyckas samtidigt vässa banorna ytterligare.

guaca01
Foto: Drinkbox Studios

Om jag till exempel hittar fem nycklar under spelets gång låser jag upp några extranivåer som är ursinnigt svåra. Men oj vad hallelujah-”Dark Souls”-tillfredsställande det är när man väl klarat dem! Dessutom introduceras nya färdighetsträd som bland annat erbjuder fler spexiga moves och mer tålighet. Det känns lustfyllt och inte alls som ett påtvingat krav att experimentera och bygga upp Juan. 

Ibland känner jag däremot att Drinkbox Studios hade kunnat tagga ner en aning. Att satsa både på urgalen grafik, dialog och level design är verkligen att ta i från tårna. Men å andra sidan, det är ”Guacamelee 2” vi snackar om. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB