Startsida / Inlägg

Ny rapport om sextrakasserier på ”League of Legends”-studion

av Effie Karabuda
riotgames1
Foto: Riot Games/Skärmdump

Kvinnliga anställda hamnar på ”ligglistor” och tas inte på allvar. ”LoL”-skaparna Riot Games lider av en sexistisk företagskultur, enligt en granskning av Kotaku.

Den sunkiga stämningen verkar inte bara vara närvarande i ”League of Legends”-chatten. Utan även hos utvecklarna Riot Games. Studion bakom det otroligt framgångsrika onlinespelet har en företagskultur som uppmuntrar grabbigt beteende, enligt en omfattande granskning av amerikanska sajten Kotaku.

Journalisten Cecilia D’Anastasio har intervjuat 28 nuvarande och före detta anställda som alla intyger att kvinnor på företaget diskrimineras, tystas ner och sextrakasseras. De flesta av vittnesmålen är anonyma på grund av rädslan att bli smutskastad av folk i branschen.

Kvinnliga (och manliga) källor berättar att de har behövt ta del av av oönskade bilder på manliga könsorgan från chefer och kollegor. En kvinna upptäckte dessutom en mejltråd som handlade om hur det skulle vara att ”penetrera henne” – där en kollega skrivit att hon skulle vara en bra tjej att ligga med och sedan aldrig höra av sig till igen. En annan kollega informerade även kvinnan om att hon fanns på en lista som skickades runt bland högt uppsatta på kontoret. Listan bestod av namn på kvinnor som de anställda haft sex med.

”Grabbkulturen där är så verklig”, säger en kvinnlig källa till Kotaku som lämnat företaget. ”Den är plågsamt verklig. Det är som att jobba i en stor pojkklubb”.

Åttio procent av alla 2500 personer som arbetar på Riot Games är män, enligt studions egen statistik. Flera kvinnor som talat med Kotaku menar att de inte fått en syl i vädret i möten och att män konstant avbrutit eller pratat över dem. Deras idéer och förslag har inte känts vid av gruppen.

Under arbetsintervjuer har tjejer tvingats bevisa att de är äkta gamers och svara på förhörsliknande frågor. En kvinna som var ett stort ”World of Warcraft”-fan hade till exempel blivit faktakollad under hela anställningsintervjun – till den grad att hon undrade om hon bara skulle be Riot-representanten att logga in på hennes ”WoW”-konto.

”Bros before hoes-grejen är så inrotad, trots att de hävdar att de går på meriter.”, säger Jess Negrón, tidigare redaktör på Riot.

Efter Kotakus reportage har Riot Games uppdaterat flera texter på sin hemsida och förklarar att de värnar om inkludering och mångfald. De skriver bland annat att de har nolltolerans för diskriminering, trakasserier och allmänt oschysst beteende.

I ett mejl till Kotaku svarar en representant från företaget på anklagelserna.

”Vi ställer självklart människor till svars för dåligt beteende, men om vi inte får reda på problemen kan vi inte heller göra någonting åt dem. Därför förlitar vi oss på att Riot-anställda är modiga nog att säga till när någon missköter sig.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB